Curators' Network - pályázat
Pályázatot hirdet művészeknek a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület a Curators' Network nemzetközi együttműködésen alapuló projektben való részvételre.

Olyan 40 év alatti képzőművészek jelentkezését várjuk, akik úgy érzik, hogy szakmai karrierjük szempontjából hasznosak lennének a Curators’ Network által nyújtott lehetőségek. A pályázaton kiválasztott 20 magyar képzőművész bekapcsolódhat a Curators’ Network hálózatába, a hazai kortárs képzőművészet külföldi megismertetését és új szakmai kapcsolatok kiépítését elősegítő nemzetközi projektbe.

Pályázati határidő: 2012. június 15.


Mi a Curators’ Network?
A Curators’ Network öt európai non-profit képzőművészeti intézmény szoros együttműködésén alapul, az intézmények 2011 és 2013 között egy sor olyan rendezvényt valósítanak meg, mely a helyi képzőművészek, művészeti szakemberek és intézmények kölcsönös megismerésén és a helyi szcénákhoz kapcsolódó tudás megosztásán alapul. A projekt célja fiatal képzőművészek nemzetközi láthatóságának elősegítése és nemzetközi szakmai kapcsolatok generálása.

A Curators’ Network hálózatában részt vevő intézmények mindegyike úgy érzi, hogy a nemzetközi kapcsolatok és fórumok hiánya, valamint az önpromóció nehézségei egy-fajta sziget-jelenséget eredményeznek, mely a helyi művészek és kurátorok túlságos egymásra-utaltságához vezethet; műveik, projektjeik, munkáik ritkán láthatóak az országhatárokon túl. Emellett a fiatalabb generáció számára különösen fontos az európai képzőművészeti szintér közvetlenebb ismerete, nemzetközi kapcsolatok kiépítése és a helyi kontextustól független szakmai visszajelzések megismerése. Ezeknek az igényeknek és problémáknak a felismerése motivált öt – a helyi képzőművészeti szcénában fontos pozíciót elfoglaló – non-profit intéz-ményt Ausztriából, Romániából, Spanyolországból, Lengyelországból és Magyarországról, hogy közösen létrehozzák a Curators’ Network hálózatát.

A Curators’ Network budapesti programja 2012 októberében valósul meg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szervezésében. Az esemény keretében egy portfólió-bemutatóra, egy nyilvános ún. portfólió kiállításra és egy konferenciára kerül sor. A projekthez továbbá egy katalógus, egy folyamatosan bővülő on-line adatbázis és különböző külföldi kiállítások kapcsolódnak.

A projekt a következő lehetőségeket nyújtja a pályázat során kiválasztott 20 magyar képzőművész számára:

•  részvétel a budapesti projekteseményen: személyes portfólió prezentációk a húsz meghívott külföldi kurátorral egy háromnapos esemény keretében
•  részvétel a budapesti nyilvános portfólió kiállításon
•  megjelenés a budapesti eseményhez kapcsolódó kétnyelvű katalógusban
•  megjelenés a Curators’ Network on-line adatbázisában
•  2013-ban felkért kurátorok kiállítást szerveznek Madridban a projekt résztvevői közül kiválasztott művészek bemutatásával


Zsűri

•  Fenyvesi Áron (kurátor, a Trafó Galéria vezetője)
•  Maja és Reuben Fowkes (független kurátorok, művészeti írók, Translocal.org)
•  Simon Kati (kurátor, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum)
•  Steierhoffer Eszter (független kurátor, a londoni Royal College of Art vendégoktatója)
•  Zólyom Franciska (kurátor, a lipcsei Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója)


A pályázat menete

A pályázás on-line, angol nyelven történik a Curators’ Network honlapján keresztül: www.curators-network.eu/budapest


Határidő

2012. június 15. éjfél

További részletek a www.curators-network.eu/budapest oldalon találhatók.

Kapcsolat: Szalai Borbála és Szalipszki Judit. curators.network.hu@gmail.com

forrás: mke.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése