Réz és otthonunk pályázat 2012

Anaick Lejart: ‘4.5 mm’  Első díj, Tanuló kategóriaIsmét felkérjük a tervezőket, hogy a réz szépségétől és kiváló tulajdonságaitól ihletve alkossanak. A 2012. évi Réz és otthonunk pályázatot immár 4. alkalommal rendezi meg az Olasz Rézintézet (Istituto Italiano del Rame - IIR) az Európai Rézintézettel (European Copper Institute - ECI) közösen.

Ebben az évben eredeti, kíváncsi, szokatlan és forradalmi ötleteket várnak, melyek lehetnek akár lámpák, vázák, asztali tárgyak vagy asztalok maguk, székek, belsőépítészeti elemek, fal- és padlóburkolatok, fűtőtestek, kilincsek, vagy lehet bármi egyéb. A különböző pályaművekben a réz, mint egyedüli főszereplő lesz közös, akár tiszta formájában, akár ötvözeteiben, mint amilyen többek között a bronz, a sárgaréz, vagy a réz-nikkel. 

Pályázati határidő: 2012.
szeptember 30.


2011 győztesei
Az elmúlt évek sikerei nyomán a rendezvény mára széles körben ismert világszerte. A 2007-es évhez képest 2011-re a pályázók száma megháromszorozódott.

A hivatásosak kategóriája mellett létrejött a tanuló kategória a formatervező diákok fogadására. Ők a legszebb és újító szellemű munkáikkal versenyeznek a bútortervezésben, a dísztárgyak és háztartási elemek formatervezésében, melyeket rézből és annak ötvözeteiből alkotnak meg, miközben felfedezik ennek a változatos anyagcsaládnak minden szépségét, felhasználási területét és sokoldalúságát.

A díjat at Olasz Rézintézet alapította azzal a céllal, hogy megcsillogtassa a rézben rejlő nem szokványos, újszerű művészi lehetőségeket. A pályázat résztvevői hivatásos tervezők, és a grafikusnak, építésznek, formatervezőnek tanuló, egyszóval művészeti képzésben részt vevő diákok. Az új tehetségeket is kereső, fiatal mezőnyt váró pályázaton azok szerepelhetnek, akik ez év szeptember 30. napjáig, a művek beérkezésének határidejéig nem töltik be a 40. életévüket.

A pályázatról szóló korábbi beszámolók bemutatták a fiatal emberek kreatív elkötelezettségét, a tervezési munka megújító szellemét, mely által korábban hagyományos, mindennapi tárgyak új műalkotássá válnak. Mindezeken túl a rezet használó tervezők csatlakozhatnak egy online közösséghez a www.copperindesign.org portálon.

Ebben az évben eredeti, kíváncsi, szokatlan és forradalmi ötleteket várnak, melyek lehetnek akár lámpák, vázák, asztali tárgyak vagy asztalok maguk, székek, belsőépítészeti elemek, fal- és padlóburkolatok, fűtőtestek, kilincsek, vagy lehet bármi egyéb. A különböző pályaművekben a réz, mint egyedüli főszereplő lesz közös, akár tiszta formájában, akár ötvözeteiben, mint amilyen többek között a bronz, a sárgaréz, vagy a réz-nikkel. 

A zsűri szigorú és felkészült

A pályamunkákat szigorú, 3 fős szakmabeli zsűri bírálja el, akik az építészet és formatervezés területéről érkeznek: Luisa Bocchietto (építész, és az Ipari Formatervező Egyesület, az ADI - Industrial Design Association elnöke), Odoardo Fioravanti (ipari formatervező) és Marco Romanelli (építész és dizájnkritikus). A múlt és jelen összefonódik a 4. évadban, mert Odoardo Fioravanti csatlakozik a zsűrihez, aki munkatársaival, Tommaso Caldera and Paolo Giacomazzi művészekkel együtt 2008-ban elnyerte a fődíjat „Verderame” (zöld réz) című alkotással, egy avantgárd beltéri padlóburkolat ötletével.

A verseny a tehetség és a réz ünnepe a kortárs tervezésben. A réz, kiváló elektromos vezetőképessége, jó alakíthatósága és hajlékonysága, valamint antimikrobiális tulajdonsága folytán számos lehetőséget és inspirációt nyújt a fiatal tervezők számára, különleges szépsége és teljes mértékű újrahasznosíthatósága mellett.

A „Réz és otthonunk” csak egyike az Olasz Rézintézet számos munkájának, mely egy olyan nonprofit szervezet, ami több mint 40 éve ösztönzi a réz és rézötvözetek használatát nem csak az építőiparban, de a kreatív művészetekben, a formatervezés területén is. 2011-ben indított új kampánya „A réz az otthon nemessége” az olasz magán- és középület-tulajdonosoknak szól a réz használatának előnyeiről, az önálló termékekről és az összetett építészeti, épületgépészeti rendszerekről egyaránt.

A réz az emberiség legkorábbi fémje egyben az élvonalbeli formatervezés záloga is, új utakat nyit és magasabb fokra emeli kapcsolatunkat a természettel és erőforrásaival. Ilyen új út a réz ama természetes tulajdonságának felfedezése, hogy képes elpusztítani a felületére kerülő kórokozókat (baktériumokat, vírusokat és gombákat).

Kattintson ide a versenykiírás letöltéséhez.
Kattintson ide az engedélyezési űrlap letöltéséhez.

forrás: http://epiteszforum.huEmanuele Magini: ‘Willy’  Első díj, Hivatásos kategória
rnesto Messineo: ‘Segui la tua passione’  Második díj, Hivatásos kategória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése