Varázslatos Magyarország 2012

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. kiírja a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázatát, amelynek alapvető célja, hogy népszerűsítse országunk nemzeti parkjainak csodálatos adottságait, természeti szépségeit, valamint természetfotósok számára folyamatos pályázati lehetőséget biztosítson.

A 2012 pályázati évben (2012. április 1. – 2012. december 31. a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. a következő kategóriákban hirdet meg havi természetfotós pályázatot (a 2012 pályázati évben nem lesz sem január, sem pedig február havi pályázat).

Szeretnénk létrehozni és megteremteni egy közösséget, amelynek célja gyönyörű országunk, valamint nemzeti parkjaink természeti szépségeinek, növény- és állatvilágának, valamint a nemzeti parkok által őrzött kulturális örökségnek a bemutatása. Szeretnénk támogatni pályázati lehetőséggel és díjakkal a Varázslatos Magyarország természetfotósait, valamint inspirálni mindazokat, akik vágyat éreznek e csodálatos hivatás, hobbi űzéséhez. Célunk, hogy a magyar emberek jobban megismerjék országunk természeti szépségeit, valamint az, hogy Magyarországon és külföldön egyaránt büszkélkedhessünk természetfotósainkkal és munkáikkal. Nemzeti parkjainkról további információkért, keresd fel a nemzeti parkjaink honlapjait, ahol minden nemzeti parkról bővebben tájékozódhatsz!

A pályázati évben 9 havi pályázat kerül kiírásra, amely pályázatok minden tekintetben egy-egy külön pályázatnak minősülnek (külön-külön pályázati kiírásokkal, díjakkal, zsűrizéssel):

Havi természetfotós pályázatok:


Varázslatos Magyarország természeti szépségei

Ebbe a kategóriába nevezhetők a következő témákban készített természetfotók:
-nemzeti parkok kultúrális örökségei,
-tájképek,
-vízesések,
-kompozíciók,
-erdők,
-virágok, növények, gombák, mohák
-valamint, az ezekről készült makró felvételek.
Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 55.

Varázslatos Magyarország madarai

Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 55.

Varázslatos Magyarország egyéb állatai

Ebbe a kategóriába nevezhetők a következő témákban készített természetfotók:
-emlősök,
-kétéltűek,
-hűllők,
-halak,
-ízeltlábúak,
-férgek
-valamint, az ezekről készült makró felvételek.
Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 55.

Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

Ebbe a kategóriába nevezhetők a kompakt vagy bridge géppel készített természetfotók. A kompakt vagy bridge géppel készített természetfotók kizárólag ebbe a kategóriába nevezhetők!
Egy benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 55.

A fentiekben felsorolt bármely pályázaton megszerzett pont bekerül a ranglistába (kivéve a közönségszavazást, amely továbbiakban sem kerül a ranglistába), a havi pályázatokon a 9 hónapból a legjobb 7 hónap, azaz 49 feltöltött képpel maximálisan 2695 pont szerezhető összesen a 2012-es pályázati évben (a legtöbb pontot elérő pályázó nyeri meg a 2012-es pályázati év fődíját),
-a pályázati év, 2012 pályázati évben 2012. április 1-től 2012. december 31-ig tart,
-havi természetfotós pályázatokra havonta maximum 7 kép tölthető fel,
-az év végi eredmény illetve fődíj a 9 hónapból a legjobb 7 hónap összpontszáma alapján kerül kiosztásra (ez lehetőséget ad azoknak a pályázóknak is, akik kihagynak maximum 2 hónapot, hogy az év végi fődíjért versenyben maradhassanak),

Mire és milyen képekre van szükségem, hogy a képeimet feltöltsem és részt vehessek a pályázaton:

A pályázatoknál a következő formátumokra lesz szükség, minden havi pályázat esetében az alábbi fájlokat kell feltölteni az érvényes pályázathoz:
-az eredeti dia, negatív, illetve módosítatlan RAW fájlból készített PNG fájl valamint kompakt és bridge rendszerű gépeknél az eredeti JPG állomány, minimálisan 5 megapixel felbontásban (Megjegyzés a PNG fájl elkészítéséhez: Az eredeti RAW-ból kell kiindulni! Mindegy, hogy milyen programmal készíti elő a képet, de minden lehetséges fontos dolgot itt kell beállítania: vágás (amit később lehet pontosítani), színhőmérséklet, kontrasztot, szaturációt, világos/sötét árnyalatok kezelését, zajszűrést, első-élesítést, stb. Ha a pályázó elégedett az így kialakult eredménnyel (minimum 90-95%-ban), akkor mentsen el egy PNG fáljt. Ez lesz majd az eredeti, amit a pályázatra a kisméretű jpg fájl mellé fel kell tölteni! A pályázat szervezői ezt a fájlt fogják használni a kiállítási kép előállításához (diaporámához és a könyvhöz is) annak érdekében, hogy a szerző árnyalatai és egyéb beállításai, egyszóval a kép tartalma a kiállításon is pont olyan legyen, mint a “pályamű”! A PNG a kiírásban foglalt szabályok betartásnak ellenőrzésre is alkalmas, pl.: kivágás mértéke, retusálás, stb. valamint a fájl lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk a kép élességét és nagyíthatóságát, egyúttal értékeljük a “technikai tartalmat”),
-sRGB színprofilban elkészített hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles JPEG fájl, maximális minőség (Adobe Photoshop legalább jpeg 10-nek megfelelő tömörítés – ajánlott 12-es)
-a szakmai zsűri a 2012-2013-as évadban, a minden pályázatra feltöltött, eredeti, módosítatlan állományok alapján a képfeldolgozás minőségét is figyelembe veszi a pontozásnál, 5 pont kapható maximálisan a képfeldolgozás minőségére (5 pont: NAGY méretű eredeti mű kismértékű vágása (kb.15-20%) után maradt minimum 10Mpx + kiváló feldolgozás és megfelelő élesség! NAGY méretben is kiváló nagyításra alkalmas!

4 pont: a beadott eredeti mű kismértékű vágása (kb.15-20%) után maradt minimum 5Mpx, kiváló feldolgozás és megfelelő élesség! Átlagos, vagy nagyobb méretben is nagyítható!
3 pont: a beadott eredeti mű nagymértékű vágása (kb.50% vagy ettől is több) után maradt minimum 5Mpx, kiváló feldolgozás és megfelelő élesség! Átlagos méretben nagyítható!
2 pont: 4. és 3. pont hibás feldolgozásokkal, technikai, de javítható életlenséggel. Kisebb kompromisszumokkal nagyítható, kisméretben!
1 pont: 4. és 3. pont hibás feldolgozásokkal, életlenséggel rendelkező kisméretű fájl. Nagy kompromisszumokkal nagyítható, legfeljebb kisméretben!
0 pont: életlen és hibákkal teli, kisméretű fájl. NEM nagyítható! (bármilyen képfeldolgozásnál felmerülő probléma esetén lehet fordulni Zsila Sándor zsűritaghoz),

-bármilyen oldalméretű-arányos kép feltölthető de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4,
-a 2012-2013 pályázati év során egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető (a sorozatfelvétel ugyanazon témát ábrázolja minimális eltéréssel), amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy két kép került nevezésre egy ugyanazon sorozatból, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,
-csak 2009. 01. 01. után készült képek küldhetőek illetve nevezhetőek a pályázatra, amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy 2009. 01. 01. előtt készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,
-csak Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy nem a Magyar Köztársaság területén készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,
-a pályázatra feltöltött képek legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölhetőek és módosíthatóak,
-a havi természetfotós pályázatra feltöltött képek nem nevezhetők a VM más pályázatain,
-a képek a zsűri elé csak a nevezési díj befizetése után kerülhetnek.

A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára profizmustól, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.

Sikeres részvételhez fontos tudni a következőket:

A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek a közerkölcsöt és nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitalis módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)!

Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizásási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.

Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet, törli, kizárja a pályázatból!


A képfájl ne tartalmazzon semmilyen utálást a kép szerzőjének személyazonosságára, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a Varázslatos Magyarország weboldalán és a pályázattal kapcsolatos publikációkban/albumokban valamint kiállításokon, a kiállítást propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban és kereskedelmi forgalomba nem kerülő reklámtárgyakon (toll, bögre stb.) képeiket térítésmentesen használják. A kiállítás megfelelő propagálása célj ából a képeket a pályázatot kiíró szabadon, szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (sajtó, TV). A kiállítás képeit (kiállítási nagyításokat) a befogadó intézmények környezet- és természetvédelmi célokra később felhasználhatják!

Minden hónapban a zsűri meghatározott pontrendszer alapján díjazza a legjobb képeket, a megszerzett pontokból egy ranglista készül, összesítve és minden kategóriában (a ranglista menüpont alatt választható ki a legördülő menüből), ahol minden pályázó nyomon követheti az éves és évközi munkáját. Havonta, holtverseny esetén a zsűri a közönségszavazás lezárása után dönt az egyes helyezésekről, tehát holtverseny, pontegyelőség nincs. Év végén az összesített ranglista 1. helyezettje nyeri el a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat fődíját (2013. március). Év végi holtverseny esetén a havonta elért helyezések döntenek (év végén két ugyanolyan pontszámmal rendelkező pályázó közül az kapja meg a kérdéses helyezésért járó díjat, aki többször ért el jobb helyezést a másiknál, bármelyik havi természetfotós pályázaton).

A díjakat és különdíjakat a felajánlások függvényében folyamatosan frissítjük, bővítjük!

Havi természetfotós pályázatok díjai:

Havi pályázat díjai a Varázslatos Magyarország természeti szépségei kategóriában (oklevél mellett):
1. Magyarország nemzeti parkjai exkluzív térkép kollekció a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felajánlásával + 3.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
2. Balaton-felvidéki Nemzeti Park emblémával ellátott poló + 2.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
3. PANANET – Összeköt a természet című könyv

Havi pályázat díjai a Varázslatos Magyarország madarai kategóriában (oklevél mellett):
1. Varázslatos Magyarországunk 2011 című könyv + 3.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
2. Bükki Nemzeti Park emblémával ellátott poló + 2.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
3. PANANET – Összeköt a természet című könyv

Havi pályázat díjai a Varázslatos Magyarország egyéb állatai kategóriában (oklevél mellett):
1. Varázslatos Magyarországunk 2011 című könyv + 3.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
2. Körös-Maros Nemzeti Park emblémával ellátott poló + 2.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
3. PANANET – Összeköt a természet című könyv

Havi pályázat díjai a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategóriában (oklevél mellett):
1. Magyarország nemzeti parkjai exkluzív térkép kollekció a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felajánlásával + 3.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
2. Őrségi Nemzeti Park poló + 2.000 Ft értékű vásárlási utalvány a PE-ZO Team Kft. felajánlásával
3. PANANET – Összeköt a természet című könyv

Közönségszavazás havi különdíja (egy különdíj, az összes kategóriából, a legtöbb közönségszavazatot kapott kép nyeri el):
1. Balaton-felvidéki Nemzeti Park emblémával ellátott baseball sapka
Év végi (2013. március) fődíj (oklevél mellett):
1. Nettó 500.000 Ft

A díjakat és különdíjakat a felajánlások függvényében folyamatosan frissítjük, bővítjük (a változtatás jogát fenntartjuk)!

Minden havi természetfotós pályázatra 1 képet ingyenesen tölthetsz fel, amelyet a havi pályázat kezdetekor írunk jóvá.

A havi természetfotós pályázatra havonta maximum 7 kép tölthető fel (a képfeltöltés feltétele a nevezési díj befizetése).
-a nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft, Panda Klub tagoknak bruttó 400 Ft, a következő kategóriákban:
-Varázslatos Magyarország természeti szépségei,
-Varázslatos Magyarország madarai,
-Varázslatos Magyarország egyéb állatai,
-Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből,
amelyet banki átutalással lehet fizetni a következő bankszámlaszámra (A banki átutalás 2-3 napot is igénybe vehet! Az átutalás bizonylatát elektronikus formában küldd el a gpeter@varazslatosmagyarorszag.hu e-mail címre, ezzel tudjuk biztosítani a gyorsabb ügymenetet):
Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft., RAIFFEISEN BANK 12010240-01198102-00100007,
-az utalásnál kérjük feltüntetni a megjegyzés rovatba a pályázó nevét, valamint a felhasználói nevét, Panda Klub tagok esetén pedig a “Panda Klub” szót és az azonosító számot a tagsági kártyáról.
Az aktuális egyenleg (feltölthető képek száma), a bejelentkezés valamint befizetés után, a képfeltöltés menüpontban folyamatosan látható.

A pályázati oldalon feltöltött képeket szakmai zsűri bírálja el, valamint a honlap látogatói is szavazhatnak az általuk jónak ítélt képekre (a zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható). A zsűri tehát 5 szakmai állandó zsűritagból áll,

A 2012-2013-as év szakmai zsűri tagjai:

1. Keleti Éva fotográfus
2. Dr. Kalotás Zsolt természetfotós, természetvédelmi szakember
3. Suhayda László természetfotós
4. Szilágyi Attila természetvédelmi szakember
5. Zsila Sándor természetfotós, fotóművész

-a havi természetfotós pályázat bármely kategóriájába a képeket minden hónap 1-től lehet feltölteni az adott hónap 20-ig,
-20-tól a zsűrinek a hónap utolsó napjáig van ideje, hogy a pályázók anyagaiból a legjobb képeket kiválassza, és pontozza azokat,
-a szakmai zsűri a 2012-es évadban, a minden pályázatra feltöltött, eredeti, módosítatlan állományok alapján a képfeldolgozás minőségét is figyelembe veszi a pontozásnál (5 pont: NAGY méretű eredeti mű kismértékű vágása (kb.15-20%) után maradt minimum 10Mpx + kiváló feldolgozás és megfelelő élesség! NAGY méretben is kiváló nagyításra alkalmas!

4 pont: a beadott eredeti mű kismértékű vágása (kb.15-20%) után maradt minimum 5Mpx, kiváló feldolgozás és megfelelő élesség! Átlagos, vagy nagyobb méretben is nagyítható!
3 pont: a beadott eredeti mű nagymértékű vágása (kb.50% vagy ettől is több) után maradt minimum 5Mpx, kiváló feldolgozás és megfelelő élesség! Átlagos méretben nagyítható!
2 pont: 4. és 3. pont hibás feldolgozásokkal, technikai, de javítható életlenséggel. Kisebb kompromisszumokkal nagyítható, kisméretben!
1 pont: 4. és 3. pont hibás feldolgozásokkal, életlenséggel rendelkező kisméretű fájl. Nagy kompromisszumokkal nagyítható, legfeljebb kisméretben!
0 pont: életlen és hibákkal teli, kisméretű fájl. NEM nagyítható! (bármilyen képfeldolgozásnál felmerülő probléma esetén lehet fordulni Zsila Sándor zsűritaghoz),

-ugyanezen idő alatt a közönségszavazók szavazhatnak azokra a képekre, amelyek a pályázati kiírásnak megfeleltek egy „technikai előszűrés” után,
-a havi pályázatok esetén, a zsűri pontszámai azonban csak a közönségszavazás után lesznek nyilvánosak,
-a közönségszavazás bárki számára nyitott, azonban mindenki egy képre csak egyszer és több képre is szavazhat. A szavazás minden hónapban a „technikai előszűrést” (minden hónap 20-a után kb. 1-2 napot vesz igénybe) követően kezdődik és minden hónap utolsó napjáig,
-minden hónap elején már láthatóak az előző havi nyertes képek valamint a pályázók aktuális ranglistája,
-a zsűrizés folyamán, zsűrizést megelőző „technikai előszűrés” után párhuzamosan zajlik a zsűrizés és a közönségszavazás. A zsűritagok pontozzák a képeket 1-10-ig, tehát a zsűri által kiosztható legmagasabb pontszám egy képre 50 pont. Az összesen maximálisan megszerezhető pontszám, a képfeldolgozásra adható pontszámmal együtt 55 pont, ez a pontszám kerül, képenként a ranglistába,
-a közönség 1-5 pontig szavazhat a képekre, majd ezek összeadódnak és a legtöbb pontot elért kép kapja a maximum 5 pontot, a legkevesebb pontot elért kép pedig a minimum 0 pontot. Minden hónapban a legtöbb közönségszavazatot kapott természetfotó különdíjban részesül, év végén a közönségszavazás győztese különdíjat kap (lásd a “Díjak” menüpont alatt).

Az év végi közönségszavazás nyertese az a pályázó lesz, aki a legtöbb első helyet szerezte meg a Havi természetfotós pályázatok közönségszavazásán (2012. április 1-től 2012. december 31-ig). Év végi holtverseny esetén a közönségszavazáson elért helyezések döntenek (év végén az a pályázó kapja meg a közönségszavazás különdíját, aki többször ért el jobb helyezést a másiknál, bármelyik pályázaton),
-a nyertes képek bekerülnek a galériába, ahol különböző feltételek szerint böngészhetünk közöttük,
-a havonta legjobbnak ítélt képek (zsűri külön elbírálása alapján) részt vesznek a kiállításainkon (részletekről folyamatosan tájékozódhatsz honlapunkon).

Kellemes böngészést, képnézegetést, a pályázatokhoz pedig sikerekben gazdag, varázslatos évet kívánunk!


A Varázslatos Magyarország Csapata

weblap: http://varazslatosmagyarorszag.hu/

forrás: http://fotopalyazat.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése