Minőségi Újságírásért-díj

A Minőségi Újságírásért Alapítvány hónapról hónapra komoly pénzjutalommal ismeri el azokat az újságírókat, akik az írott és az internetes sajtóban minőségi cikket készítenek. Leadási határidő: minden hónap utolsó napja.

A Minőségi Újságírásért-díjjal jutalmazható bármely az írott sajtóban és az interneten megjelent magyar nyelvű cikk, függetlenül a megjelenés konkrét helyétől és szerző kilététől, feltéve, hogy az illető hivatásszerűen műveli az újságírást. Nem szempontja a díjazásnak a cikk műfaja és terjedelme. Ugyanakkor a díjazott írás lehetőleg riport, publicisztika vagy műkritika kell legyen. Előnyös, ha választott írás elemző, összefüggéseket feltáró mű.

A zsűri olyan írásokat kíván elismerésben részesíteni, amelyek kitűnnek:
- a témaválasztás,
- a közérdek, társadalmi érték szolgálata,
- a stiláris színvonal,
- a nyelvhelyesség, a nyelvi lelemény,
- a szerkesztés,
- az eredeti gondolkodásmód, kreativitás és
- a dramaturgiai érzék
szempontjából. A díjkiíró értékelendőnek tekinti a pontos mérlegelést, a tárgyilagosságot, a vállalt, imponáló elfogultságot és az empátiát. Nem kizáró tényező, ha az írás szerzője korábban megjelent írásával már elnyerte A Minőségi Újságírásért-díjat, de lehetőség szerint kerülendő az ismételt díjazás.

A zsűri havonta tartja összejöveteleit, amikor az alapítvány felkérte szakemberek által készített előválogatásból (12-15 írás), illetve a zsűritagok által javasolt, és a zsűri elő terjesztett cikkekből választják ki az előző hónap Minőségi Újságírásért-díjjal jutalmazható írását és szerzőjét. Az előválogatásba való bekerülésre bárki javaslatot tehet, a beválogatásról azonban az előválogatást készítők dönthetnek.

A zsűri 2006-ban 12 alkalommal ítéli oda a Minőségi Újságírásért-díjat. A hónap díjazott írásának szerzője oklevelet és pénzjutalmat kap, ez utóbbi nettó 200 000 forint, amit a Minőségi Újságírásért Alapítványtól kap meg a díjazott újságíró. Abban az esetben, ha a díjazott cikket többen írták, úgy a 200 000 forintos díj a szertők között egyenlő arányban megoszlik.

A nyertes írások megjelennek a Minőségi Újságírásért-díj honlapján (www.minosegiujsagiras.hu és www.minosegiujsagiras.com), illetve a díjazás tényéről sajtóközleményt ad ki az alapítvány. A díjazott cikkekből évente könyv készült, amelyet nemcsak a díjazottak, a díjközlő lapok főszerkesztői, és a szakma meghatározó személyiségei kapnak meg, hanem bolti forgalomba is kerül.

A Minőségi Újságírásért-díj független díj. Célja a magyar újságírás szakmai kiválóságainak elismerése, illetve a minőségének növelése. A díjat a Minőségi Újságírásért Alapítvány kezeli. A díj odaítélése a támogatótól és az alapítványtól független, szakmai döntés eredménye.

A Minőségi Újságírásért Alapítvány felelős a mindenkori zsűri felkéréséért, és a zsűri jóváhagyásával a díj kritériumainak kialakításáért. A zsűri jelenleg öt tagú, Bánki András (Világgazdaság, főszerkesztő), Bojtár B. Endre (Magyar Narancs, főszerkesztő), Farkas Zoltán (HVG, rovatvezető), Molnár Patrícia (HVG, rovatvezető) és Uj Péter (Index, főszerkesztő) alkotják. Minden zsűritag egy szavazattal rendelkezik. A zsűri munkájában való részvétel nem jár javadalmazással, zsűritag írása nem díjazható.

Ha olvasott olyan cikket - akár az interneten, akár a nyomtatott sajtóban - , amely Ön szerint méltó lenne erre az elismerésre, akkor kérjük, hogy az írás megjelenésének pontos helyét és a szerző(k) nevét - illetve amennyiben erre lehetősége van, akkor a díjazásra javasolt írás elektronikus változatát - juttassa el info@picassomedia.hu címünkre. Javaslatát előre is köszönjük!
forrás: muosz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése