Henkel Art.Award. 2012

Idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a Henkel Art.Award. pályázatot. A Henkel Art.Award. díj célja, hogy elismerje a régió kiemelkedő művészeit.  A Henkel idén, Közép-Kelet-Európa 23 országából, a képzőművészet több területéről várja a jelentkezőket, így pályázni lehet festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriában.

A bécsi székhelyű Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Henkel Art.Award. pályázatot. A vállalat Közép-Kelet-Európa 23 országából, a képzőművészet több területéről várja a jelentkezőket, így pályázni lehet festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriában. A nyertes a 7 000 eurós pénzjutalom mellett lehetőséget kap arra is, hogy hazájában, illetve a bécsi MUMOK-ban 2012-ben saját műveiből kiállítást rendezzen. A KulturKontakt Austria és a Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig által is támogatott pályázat díjának összértéke közel 35 000 euró.

A művészet nem csupán a kulturális közvetítést segíti elő, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a régió országai jobban megértsék egymást – mondta Günther Thumser, a Henkel CEE elnöke.

Az anyagok beadási határideje: 2012. május 25.

A Henkel Art.Award. 2012 díj célja, hogy elismerje a régió kiemelkedő művészeit, és lehetőséget biztosítson nekik, hogy nemzetközi szinten is ismertté váljanak. Az elmúlt évek pályázói közül több művészt is meghívtak a későbbiekben nemzetközi kiállításokra. A Henkel Art.Award. története során már több magyar pályázó ért el szép sikereket: 2007-ben Domán Rajmund a kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével nyerte el a fődíjat, 2010-ben pedig az installáció kategóriában pályázó Hory Gergely is bekerült a legjobb öt közé.

A pályázat egyre nagyobb népszerűségnek örvend a régióban, amit jól példáz, hogy a tavalyi versenyre közel 870 művész nyújtotta be jelentkezését Közép-Kelet-Európa országaiból. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal pályázhatnak a művészek.

Egy művész összesen 3-5 alkotással nevezhet.

Az anyagok beadási határideje: 2012. május 25.


A beküldött pályamunkákat egy többlépcsős kiválasztási folyamat során bírálja el a zsűri. Júniusban a hazai művészekből és szakértőkből álló stáb kiválasztja azt az egy pályázót, aki a nemzetközi mezőnybe jut. Ezt követően a kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi zsűri, Bécsben választja ki azt az öt művészt, akit a Henkel Art.Award. 2012 díjra jelöl.

A művészeti díj nyertesét 2012 októberében díjkiosztó gála keretein belül hirdetik ki Bécsben. A Henkel Art.Award. díjazottja 7 000 euró pénzjutalmat kap, és egy lehetőséget arra, hogy hazájában saját kiállítást szervezzen a Henkel támogatásával. A Henkel CEE szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria és a MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig). A győztesnek arra is lesz lehetősége, hogy műveiből nemcsak hazájában, hanem 2013-ban a MUMOK-ban is kiállítást rendezzen. A nyertes művei a kiállítási katalógusban is megjelennek majd.

A nemzetközi díj mellett a Henkel Magyarország a hazai zsűri által kiválasztott 5 magyar pályázó számára felajánl 2-2 db tiszteletjegyet a MUMOK kiállításaira.

Letölthető dokumentum

A pályázati felhívás és a jelentkezési lap a www.henkel.hu és a www.morpho.hu/sajtoszoba honlapról is letölthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése