Össztűz – köztéri művészeti pályázat

Lobbantsd lángra a fantáziád! A tűz mint médium a decollage eljárásaival jelenik meg a kortárs művészetben, ahol a mai napig jelen van. A tűz ellentmondásos jelenség. Egyszerre személyes és univerzális, melegít és büntet. Egyaránt kapcsolódik a megfoghatatlanhoz és a materiálishoz, ezért tud megfelelni a kémikus és a filozófus, a tanult ember és az álmodozó számára is, írja Bachelard. Mindezek lehetővé teszik a tűz megjelenését akár a Public Art, a helyspecifikus művészet, az intézménykritika, a New Genre Public Art, a művészet mint köztér (Art as Public Space), de a kortárs szobrászat médiumaként is.

Pályázók köre, feltételei
A pályázaton részt vehetnek művészeti felsőoktatás (megkötés nélkül pl. szobrász, intermédia kerámia, festészet stb. szakok), és a témához kapcsolódó műszaki felsőoktatás területeinek (pl. építész, energetikai mérnök, építőmérnök, szerkezettervező, építészmérnök stb. szakok) végzett, és jelenlegi hallgatói, egyénileg vagy csoportosan.

Regisztrációs határidő: 2011. szeptember 16., éjfél
A kivitelezés időpontja: 2011. október 21-22.A pályázat egyfordulós, névaláírásos. A pályázatra egyénileg, vagy a fent megnevezett szakterületek képviselőiből alakuló csoportok terveit várjuk. Egy pályázó, vagy csoport több pályamunkát is benyújthat.
A pályázat célja: Felületet teremteni olyan kortárs művek megvalósítására, melyek valamilyen módon tematizálják a tüzet, továbbá nagyszabású piknik és kiállítás keretében mindezeket bemutatni a széles körű nyilvánosság számára.

Helyszín
A Békásmegyeri Tűzoltóság udvara. (Cím: 1039 Budapest, Ipartelep u. 9.)
Az épület nagyon érdekes területen, egy lakótelep és egy falusias, családi házas övezetben terül el.
A helyszínről készült fotók megtekinthetőek a www.ossztuz.blogspot.com oldalon.

Rendelkezésre álló anyag
A munkák tervezésénél két lehetőség közül választhatsz:
 • vagy egy kisebb munkát tervezel, amihez maximum 2000 db (5 raklap) kisméretű tégla és 1 mł tűzifa elegendő,
 • vagy egy nagyobb munkát tervezel, amihez maximum 6000 db (15 raklap) kisméretű tégla és 3 mł tűzifa elegendő,
A tervezésnél vedd figyelembe
 • A pályázatra olyan alkotások terveit várjuk, amelyek használják a rendelkezésre álló anyagokat (tégla, fa) valamint a tüzet, és figyelembe veszik a megvalósítás közvetlen vagy tágabb környezetét, vagyis kontextusfüggőek.
 • A pályaművek műfaji megkötés nélkül tematizálhatják a tűzhöz kapcsolódó különböző jelenségeket; pl. a helyszínen dolgozók, a környéken lakók, vagy általában az ember tűzzel való kapcsolatát; a tűz különböző funkcióit vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket, stb.
 • A mű részét képezheti az előkészítő munkáktól a helyszínről való levonulásig tartó szakaszok mindegyike (pl. az építést megelőző folyamat, az építés, a működtetés, a működés közben létrehozott látvány, az építményekben kialakított felületek, kiégetett művek installációja, dokumentáció, riportok, performance, workshop stb.)
 • A téglákból való építést kötőanyag felhasználása nélkül kell megoldanod
 • A tervezésnél vedd figyelembe, hogy az alkotások nem jelenthetnek közvetlen balesetveszélyt a résztvevőkre, nem okozhatnak maradandó károsodást a helyszínen, amit az eredeti állapotba visszaállítva kell hagynod a pályázat végeztével. (2011. október. 23.)
A kivitelezés időpontja: 2011. október 21-22, ami a publikum számára nyitott. Esőnap október 28-29.

Pályázati díjak
A pályázaton való részvétel ingyenes.
A díjazott pályázatok megvalósítási lehetőséget, ill. sajtómegjelenést nyernek.
A zsűri által megvalósításra kiválasztott pályázati tervek a rendelkezésre bocsátott téglán és faanyagon felül számla ellenében, maximum 20.000 Ft értékig anyagköltség hozzájárulásban részesülhetnek.

A felhasznált anyagokról a számlákat az alábbi címre kell kérni:
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9.

A pályázat részei
 • regisztráció, workshop
 • megvalósítás
Workshop
A pályázathoz kapcsolódóan workshopot szervezünk, ahol lehetőséged lesz a témával kapcsolatos kötetlen beszélgetésre, felteheted kérdéseidet, új alkotótársakat találhatsz, megismerheted a pályázat helyszínét, és ellenőrizheted néhány ötleted kivitelezhetőségét.
Beadandó dokumentáció
 • a mű léptékhelyesen megítélhető képe, (kézi rajz vagy látványterv)
 • a mű koncepciója maximum A/4 oldal terjedelemben,
 • a munka megvalósításának tervezett menete,
 • a mű jellemző metszetei vagy részletei, ill. alaprajza.
Formátum
A pályázati anyagot kizárólag elektronikus úton kérjük beküldeni az ossztuz@bkf.hu címre! A pályázatra maximum A/3 méretre szerkesztett, és maximum 10 oldalas digitális anyag adható be.
A zsűri: A pályázatokat különböző szakterületeket képviselő zsűri bírálja el.
A zsűri tagjai
 • Golda János / építész
 • Kocsis Zsuzsa / festő
 • Koleszár Ferenc / keramikus
 • Néma Júlia / keramikus
A jelentkezés és a pályázat menete
A pályázaton, valamint a workshopon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció. Regisztrálni a letölthető regisztrációs lap kitöltésével, és az ossztuz@bkf.hu e-mail címre való elküldésével lehet.
Regisztrációs határidő: 2011. szeptember 16., éjfél.
A regisztráció elfogadásáról visszaigazoló e-mailt küldünk: szeptember 19-ig.
A pályázattal kapcsolatos kérdéseiteket szeptember 22-ig e-mailben tehetitek fel. A kérdéseket a szeptember 23-i workshopon ill. 24-ig írásban válaszoljuk meg. A pályázati kiírás a kérdések megválaszolásáig módosúlhat, amit a pályázat webcímén megtalálsz.
Workshop: 2011. szeptember 23.
Pályázat beadási határideje: 2011 október 10. éjfél
Eredményhirdetés: 2011. október 14.
Mű megvalósítása: 2011. október 21-22.
Esőnap: 2011 október 28-29.

A pályázat és a regisztrációs űrlap letölthető a www.bkf.hu/ossztuz oldalon.
Információ

A pályázattal kapcsolatban felmerülő egyéb kérdéseiteket az ossztuz@bkf.hu e-mail címre írt levélben tehetitek fel..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése