Chachipe Map fotópályázat 2011

A Chachipe szó roma nyelven azt jelenti, hogy „igazság” vagy „valóság”, de egyben „jog”-ként is használatos. A Chachipe Map nemzetközi fotópályázatot meghirdető intézmények, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) és a Közép-Európai Egyetem (CEU) részeként működő OSA Archivum, azt várják Tőled, hogy fotók segítségével mutasd be a világodat, a valóságot, és azt, amit igaznak hiszel.

A Chachipe fotópályázat 2007-ben indult, amely 2009-ben a Chachipe Diák kiírással folytatódott. Az idei felhívás a roma kultúra földrajzi tagoltságát igyekszik kiemelni, a romákkal kapcsolatos történések, események „térképre való visszahelyezése” szimbolikus gesztus, amit a Map (Térkép) szó jelöl a verseny elnevezésében. Ha feltöltesz egy fotót és megadod a település nevét, ahol a fotót készítetted, az megjelenik majd a Chachipe Map oldalon található interaktív térképen. Idén a következő három témában küldhetsz be képeket:

Pályázati határidő: 2011. november 20.

 
Helyi hős, Közös nevező; Valóságos álmok.

A pályázat elsődleges célja, hogy bemutasd: Te hogyan látod a romákat és helyzetüket a társadalomban, abban a közegben, ahol élsz. Azokat a sztereotípiáktól mentes képeket díjazzuk és állítjuk majd ki, amelyek előítéletek nélkül ábrázolják romák és nem romák együttélését, nyitottan közelítenek a megjelölt témákhoz, s esetenként akár merőben új nézőpontot érvényesítenek a képalkotás során.

A versenyben bárki részt vehet, viszont a részvétel előfeltétele, hogy a képek a Roma Évtized Program valamelyik országában készüljenek a 2005 és 2011 közötti időszakban, Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia vagy Spanyolország területén.

2. A kategóriák, amelyekben nevezni lehet:

Helyi hős
A celebek, sztárok mellett sokan vannak, akik nem kapnak ugyan figyelmet a médiában, de közöttünk élnek, és sokat tesznek a közösségükért, romák és nem romák együttéléséért.
Keress olyanokat a környezetedben, akik kivívták a megbecsülésedet, akiknek fotóját szívesen megmutatnád egy képzeletbeli albumban. Olyanokat keress, akik szívükön viselik a romák sorsát, s akik tetteikkel már bizonyítottak neked, családodnak vagy a körülötted élőknek.
Lehet Ő a legjobb barátod, egy rokonod, közvetlen szomszédod vagy a település jellegzetes figurája, bárki, aki érdemes a megörökítésre. Mutasd be cselekvés közben, vagy olyan közegben, ami indokolja a választásod. A kép címében fogalmazd meg, hogy miért hős az általad kiemelt személy.

Közös nevező
Romaként vagy nem romaként gondolkozz el, hogy a másik oldalon lévő barátaid, ismerőseid és közötted nem több-e az azonosság, mint a különbség. Milyen közös események, élmények részesei lehetünk függetlenül a hovatartozásunktól? A képeken mutasd be azt, ami összeköt egymással romát és nem romát, találj olyan élethelyzeteket, amikor nem érvényesül a megosztottság. Személyes érintettséged még értékesebbé teheti az alkotást. A kép címében fogalmazd meg ezt az egymás megismerését és elfogadását adó tapasztalatot.

Valóságos álmok
Bárhonnan származunk is, romának vagy másnak születtünk is, természetesen vannak álmaink. Ezek az álmok gyakran nem is a képzelet világából valók. Az álom nem feltétlen jelent birtokolható tárgyat, hanem lehet egy valóra vált érzés, egy örömteli pillanat, egy személy vagy közösség együttes teljesítménye. Találd meg azokat a helyzeteket, ahol láthatóvá válik a megvalósult álom, találd meg a roma közösség azon tagjait, akik elérték egy álmukat, vagy mutasd be akár saját álmodat. Mutasd meg, mi az, ami jó a világban, amitől jobb is lehet a nem mindig szép valóság. A kép címében fogalmazd meg, mi az, ami valósággá lett.

3. Pályázati feltételek
A pályázaton való részvétel ingyenes, jelentkezhetsz életkorra és állampolgárságra való tekintet nélkül. Képeidet 2011. október 19. és november 20. között töltheted fel a következő angol nyelvű oldalon: www.chachipe.org. A feltöltött kép 24 órás késéssel kerül fel a Chachipe Map nyilvános oldalára, a szerző neve nélkül.

A zsűri azonban csak akkor értékelheti a pályaművet, ha a pályázat lezárulta előtt faxon vagy levélben elküldöd, vagy szkennelve feltöltöd a Chachipe weboldalra az aláírt Szerzői Nyilatkozatot. Az űrlap kitöltéséhez szívesen ad segítséget a Chachipe koordinátor: Horváth Zsófia, photo@chachipe.org vagy +36 30 250 2635.

A verseny lebonyolításához, a díjazáshoz és a szerzői jogok tiszteletben tartása érdekében számos személyes adatot bekérünk a pályázókról, de a Chachipe pályázat kiírói garantálják a személyiségi jogok védelmét. Kiskorúak esetében a szülő vagy gondviselő elérhetőségét kell megadni, és neki kell aláírnia a nevezési lapot is. A nevezési lap részét képező „Nyilatkozat” elfogadásával a pályázók kijelentik, hogy a fotókkal kapcsolatos szerzői jogokkal rendelkeznek, és engedélyezik a Nyílt Társadalom Alapítványok és az OSA Archivum számára, hogy – nem kereskedelmi céllal – kiállítsák és a honlapjukon megjelentessék a képeket.
Csak olyan képekkel nevezhetsz, amelyek még eddig nem kerültek publikálásra és kiállításra, a saját honlap nem minősül publikálásnak. Egy szerző legfeljebb 10 darab fotóval pályázhat.
Kizárólag digitális vagy digitalizált fotókat tudunk elfogadni, minimum 2048X1536 (3 Mpixel)-es felbontásban tömörített JPEG formátumban. A feltöltést mi nem tudjuk elvégezni, ezt neked kell megtenned. Manipulált képeknek minősülnek azok, amelyekről valamilyen részt eltávolítottak vagy hozzáadtak, amelyeken színt módosítottak, vagy amelyek készítésekor filtert használtak. Ezeket a fotókat a versenyből kizárjuk.

4. Díjak
A nemzetközi zsűri minden kategóriában 3 díjat oszt ki – 1000, 500 és 300 euró értékben –, s amennyiben úgy dönt, különdíjat is adhat. A győzteseket a Chachipe Map honlapon 2011. decemberében hirdetjük ki.
A Chachipe Map pályázat legjobb fotóiból egy válogatás készül, amelyet a 2012-es évben állítunk ki egy budapesti helyszínen, s amely egyben a díjátadás időpontja is. Reményeink szerint ezek a képek a Roma Évtized Program számos más országába is eljutnak majd.

További információért a Chachipe koordinátorhoz fordulhatsz: Horváth Zsófia, +36 30 250 2635, photo@chachipe.org.


 Forrás: http://www.chachipe.org/,     http://palyazatok.org/


 .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése