Pályázati felhívás és tájékoztató XXI. Országos Amator Artium Képző- és Iparművészeti Tárlat Zala Megyei Kiállításáról

A Zala Megyei Közművelődési Intézmény a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztályával együttműködve, pályázatot hirdet Zala megye területén élő, vagy tanuló magyar anyanyelvű nem hivatásos képző- és iparművészek (autodidakta, rajztanár és naiv alkotók) számára.

“Művészetek szerelmese”


A pályázaton részt vehet a megyéhez kötődő magyar anyanyelvű alkotó, aki elmúlt 16 éves
és nem végzett semmilyen képző- és iparművészeti főiskolát, egyetemet, sem itthon, sem külföldön, és jelenleg sem hallgatója ilyen intézménynek, nem MAOE tag, valamint hivatásszerűen nem foglalkozik alkotóművészeti tevékenységgel.
Egy alkotó csak egy megyei kiállításra nyújthat be pályaművet.
Egy alkotó összesen 3db művet adhat be, kategóriánként, kiállításra kész állapotban.
A művek megfelelő csomagolásáról és szállíthatóságáról az alkotóknak kell gondoskodniuk.
A sorozatok maximális terjedelme 3 db – egy sorozat, egy műnek számít!
A pályázatra 2008-ban vagy azt követően készült, Amator Artium kiállításon nem szerepelt alkotások nevezhetők.

Nevezési kategóriák:
képzőművészeti kategóriában:
• Festészet: 1 kép terjedelme maximum 1 m2 lehet, sorozat esetén maximum
50x70 cm/kép lehet; (a papír alapú pasztell képek festészeti kategóriához tartoznak.)
• a grafika bármely ága (a grafikák szabványmérete paszpartuval maximum 50x70 cm)
• kisplasztika, szobrászat (maximum 35 kg)
• tűzzománc (festőzománc, sgraffitto) maximum 0.5 m2 /kép lehet.
• új vizuális kísérleti műfajok: video installáció (maximum 5 perc terjedelemben)
iparművészeti kategóriában: minden, ami a tárgyalkotás körébe tartozik, függetlenül az anyagtól (textil, kerámia, tűzzománc, kovácsoltvas, bútor, játék, üveg, ékszer.)

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a népi tárgyalkotó művészet tárgykörébe tartozó munkákat nem áll módunkban befogadni.

Nevezési díj: alkotóként 1.000,- Ft

A kiállítás megrendezése előtt a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Zala Megyei Közművelődési Intézmény által javasolt országos zsűri tagjai értékelik a beküldött pályaműveket. A zsűri létszáma 3-5 fő.
A zsűri tagjai javaslatot tesznek a megyei kiállításon bemutatásra kerülő művekre, a megyei tárlaton szereplő anyagon belül a helyi díjazottakra, és kiválasztják az országos Esszencia Tárlatra kerülő műveket. A zsűri munkája zárt, döntését követően konzultációt szervezünk az alkotókkal, csoportos - illetve azon belül - egyéni formában.

Közösségi díj:
Azok az önszerveződő művészeti közösségek (egyesületek, körök, stúdiók, műhelyek), amelyek a közösségi díj elnyerésére pályáznak, kérhetik az országos zsűri értékelését, a közösség művészeti munkájának megmérettetését országos szinten. Ezeknek a csoportoknak pályázatot kell benyújtaniuk a Zala Megyei Közművelődési Intézményhez. A pályázatnak tartalmaznia kell: a vezető nevét, a megalakulás évét, a közösség működési formáját, eddigi eredményeik felsorolását, valamint a közösség azon tagjainak névsorát, akik a megyei kiállításra műveikkel beneveznek.

Pedagógiai díj:
az Amator Artium Esszencia Tárlatán kiosztásra kerülhetnek művészetpedagógiai díjak, melyekre közművelődési intézmények, alkotóközösségek, egyének is tehetnek javaslatot. Olyan meghatározó személyiségeket lehet felterjeszteni, akik kiemelkedő művészetpedagógiai munkásságukkal akár egy helyi közösség, akár országos viszonylatban meghatározó vizuális nevelői munkát végeznek.
A felterjesztéseket 2012. március 1-jéig kell az MMIKL Művészeti Programok Főosztálya részére eljuttatni.
A megyei kiállítások anyagából válogatódó Esszencia Tárlat a tervek szerint 2012 májusáig kerül megrendezésre Budapesten.
AZ ESZENCIA TÁRLATON KIADHATÓ DÍJAK:
Amator Artium egyéni fődíjak
• képzőművészeti kategóriában 5 díj: festészet, grafika, szobrászat, tűzzománc, kísérleti műfaj;
• iparművészeti kategóriában 3 díj független az anyaghasználattól;
• különdíj kategóriában 2 díj;
Közösségi díj: 2 csoportnak
Művésztanár díj: 3 főnek

A XXI. Amator Artium Zala megyei kiállítás menete, jelentkezés módja:
- Az Amator Artium felhívást követően, de a beadási határidőket megelőzően szakmai napot szervezünk a minél sikeresebb felkészülés reményében. Célunk, hogy a felkészítő napon olyan információkhoz jussanak az alkotók és az őket segítő szakmai munkatársak, melyekkel sikeresebben vehetnek részt a szakmai pályázatokon, megmérettetéseken. Az érdeklődőknek az elhangzó előadásokon kívül lehetősége nyílik bemutatni a pályázatra küldendő munkáikat, így azokkal kapcsolatban versenyen kívül kérhetik a jelen lévő szakemberek véleményét, építő kritikáit.
Előadás témák:
- Hogyan készüljünk fel alkotóművészeti pályázatra? (Témák: pályázati adminisztráció, témaválasztás, portfólió összeállítás, anyagok-technikák, csomagolás.)
- Műtárgy-installáció (Témák: műfajok, paszpartuzás, keretezés, anyagok (papír, vászon, tűzzománc, textilek, egyéb tárgyak.)
- Elvonatkoztatás a képzőművészetben (A művészet, mint a valóság leképezésének eszköze, stílusok és művészi attitűdök. Redukció / színbéli és formai átírás eszközei.)
A szakmai nap helye, időpontja: Zala Megyei Közművelődési Intézmény, Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21. ; 2011. november 25. 14-18 óra között.
Jelentkezési lap és bővebb információ a www.zmki.hu honlapon található.
Érdeklődni lehet: Gödörházi Norbert, godorhazi.norbert@zmki.hu , 92/314-120
- Kérjük az alkotókat, hogy - a kiállítás sikeres technikai lebonyolítása érdekében - pályázatukat legkésőbb 2011. november 30.-ig, a mellékelt jelentkezési lapon a Zala Megyei Közművelődési Intézménybe Gödörházi Norbertnek - levélben a 8903 Zalaegerszeg, Pf. 21. címre, faxon a 06-92-815-521 telefonszámra, vagy a godorhazi.norbert@zmki.hu e-mail címre - szíveskedjenek megküldeni. A jelentkezési lap és az adatközlő lap letölthető a www.zmki.hu weboldalról.
- A művek beadása 2011. december 5.–én (hétfőn) 9-17 óra között, 6-án (kedden) 9-17 óra között lesz Nagykanizsán, a Kanizsai Kulturális Központ - Hevesi Sándor Művelődési Központ tagintézményében. (8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.) A határidő lejárta után nem tudunk pályaműveket elfogadni!
A művek leadásával együtt egy rövid, 5-6 mondatos előre elkészített életrajzot kérünk nyomtatott formában benyújtani.
Nevezési díj: alkotóként 1.000,- Ft, amelyet a beadáskor kell befizetni.


A beérkezett alkotások: 2011. december 7-én (szerda) 10-13 óra között kerülnek zsűrizésre.

Információk a zsűri döntéséről:
1. December 7-én du. 13-órától 15.30-ig lehetőség van az eredmények megtekintésére és a zsűri tagjaival való személyes konzultációra Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
2. Azok az alkotók, akik nem tudnak részt venni a személyes konzultáción, december 8-án délután 14 órától a 92/314-120-as telefonszámon kaphatnak felvilágosítást a Zala Megyei Közművelődési Intézmény munkatársától.
A zsűrizés eredményét, a megyei és az országos kiállításra bekerült művek alkotóinak névsorát a fenti időponttól - megtekinthetik honlapunkon is (www.zmki.hu), a ”Hírek, aktualitások” menüpont alatt.

A kiállításra be nem jutott művek visszaadása:
1. A december 7-ei konzultáción résztvevők számára alkalom lesz azoknak a munkáiknak átvételére is, melyek nem kerültek be a kiállításra.
2. A fenti alkalmon túl 2011. december 12-13-án, 9-16 óra között a beadás helyszínén vehetik át munkáikat.
A művek további tárolását a Hevesi Sándor Művelődési Központban nem tudják megoldani!
A kiállítás időpontja és helyszíne:
2011. december 9-én, pénteken, 16 órakor nyílik meg Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban a megye amatőr képző-és iparművészeinek széles táborát bemutató nagyszabású kiállítás, amely 2012. január 9-ig naponta 10-17 óra között lesz látogatható az intézmény nyitvatartási idejében. (Az intézmény nyitvatartási idejéről tájékozódhat a www.kanizsaikultura.hu weboldalon.)

A kiállításokon szerepelt művek visszaadása:
A kiállítás zárása után, annak bontása közben 2012. január 9-én, kedden 9-16 óra között lehet első ízben az alkotásokat átvenni. Szeretnénk, ha minél többen ezen a napon mennének el műveikért, ezzel ugyanis sokat segítenének a kiállításnak helyet adó intézménynek. A tárolás ugyanis további feladatokat ró a Művelődési Központra. Ezt követően munkáikat január 10-én és 11-én (kedd, szerda) naponta 9-16 óra között lehet átvenni a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az Országos Esszencia Tárlaton bemutatásra kerülő alkotásokat is visszaadjuk a megyei kiállítás végén. 2012. tavaszán minden alkotó, akinek az országos tárlatra is beválogatták művét, időben értesítést fog kapni a kiállítás helyszínéről, időpontjáról és a művek beadásával kapcsolatos tudnivalókról. Kérjük, pontosan kövessék a felhívásban és tájékoztatóban foglaltakat!

Várjuk jelentkezésüket, jó munkát kívánunk!

Forrás:
www.zmki.hu
Szerző:
Gödörházi Norbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése