X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat

A Hagyományok Háza és a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény meghirdeti a X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot.

A pályázat célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük. Olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.

Tárgyköre:
- népi bútorműves, festettbútor-készítő, vaskovács, rézműves, bőrműves, szűcs, szűrszabó, kékfestő, fésűs, késes, gyertyaöntő, kádár, kulacskészítő, vertcsipke-készítő, mézeskalácsos, stb. tevékenységek;
- vessző-, csuhé-, gyékény-, szalma- tárgykészítők alkotásai;
- népi öltözet-kiegészítő szakágak: kalapos, lószőrfonó, gyöngyfűző és más népi ékszerkészítő, papucskészítő, bocskoros, csizmadia;
- a népi élet jeles napjaihoz és a népszokásokhoz kapcsolódó mesterségek: népi hangszer-készítő, tojásfestő, stb.


A pályaműveken fel kell tüntetni a pályázó nevét, valamint adatlapot kell kitölteni, s azzal megegyezően be kell sorszámozni a tárgyakat. Csak személyes átvételre van lehetőség, 2012. május 10-12-éig 10-16 óra között a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben (Kecskemét, Serfőző u. 19.). Zsűrizés időpontja: 2012. május 16.

A pályázat nyilvános, azon bárki részt vehet, aki ezt a célkitűzést elfogadja. A pályázatot a Bíráló Bizottság értékeli, és az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad.

A tárgyankénti 1.500,- Ft-os zsűridíjat csekken kell befizetni, jelentkezéskor az igazoló szelvényt vagy fénymásolatát mellékelni. (Csekk Budapesten a Hagyományok Házában és Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben szerezhető be.)

Pályázni csak új alkotásokkal lehet, önálló tárggyal vagy garnitúrával. Azokat a munkákat, amelyek más pályázaton, vagy a népi iparművészeti zsűri előtt már szerepeltek, a Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe.

A pályázat anyagából a kiíró intézmények kiállítást rendeznek a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben és Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban is.

A pályázat eredményhirdetésére és a kiállítás megnyitására 2012. június 1-jén 14 órakor kerül sor a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A kiemelkedő alkotások díjazásban részesülnek.

A kecskeméti kiállítás 2012. szeptember 8-áig tart nyitva, ezt követően, várhatóan 2012 novemberétől Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyílik kiállítás a pályázat anyagából.

A kiállított tárgyakat az alkotók csak a kiállítás bontása után szállíthatják el Budapestről a Népi Iparművészeti Osztályról (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).

Adatlap, csekk és a pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás:
- Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6. Tel.: 201-8734)
www.hagyomanyokhaza.hu; csakanyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu
- Népi Iparművészeti Gyűjtemény (6000 Kecskemét, Serfőző u. 19. Tel.: 76/327-203, 76/506-108)
www.nepiiparmuveszet.hu; muzeum.nepiipar@gmail.com; nim01@citromail.hu

forrás: sff.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése