Magyar kézművesség - 2012 és a Víz világ - kézműves szemmel

A Magyar Kézművességért Alapítvány  az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari  Tagozatával együttműködve MAGYAR KÉZMŰVESSÉG - 2012 és A VÍZ VILÁGA - KÉZMŰVES SZEMMEL címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet.

A pályázat válogatott anyaga Budapesten, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében 2012. június 30. és július 20. között kerül bemutatásra.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók - kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek - egyaránt részt vehetnek: maximum 3 olyan alkotással, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül bemutatásra.)

Regisztrációs határidő: 2012. május 10.
Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon (http://www.amka.hu). Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2012. május 20.

A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül napjaink legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyak lehetnek - pl. az otthon, a konyha, az ebédlő igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, játékok, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai.

A pályázat második részére vízzel kapcsolatos témákat feldolgozó munkákat várunk - pl. halászat és kellékei; ivó- és tárolóedények (pohár, korsó, palack, hordó, dézsa, üst stb.); hazai vizeinkkel kapcsolatos mesék, mondák feldolgozása; egyházi vonatkozások (keresztelő-medence, szenteltvíztartó stb.) és népszokások (pl. húsvéti locsolás). Megjeleníthető a vizek élővilága (vízinövények, víziállatok) akár önálló alkotás formájában, akár díszítőelemként, motívumként alkalmazva, vagy a vízi közlekedés eszközei (csónak, hajó, vitorlás stb.) és a munkára fogott víz (pl. vízimalom).

Az anyaggyűjtés időpontja: 2012. június 2-3-4. 10-16 óra között.
Az anyaggyűjtés helyszíne: a Városligeti Műjégpálya épülete (a Hősök terénél, a Műcsarnok mellett)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.
A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.
Az ünnepélyes eredményhirdetés tervezett időpontja: 2012. július 2.

A kiállításra került alkotások visszaadásának időpontja: 2012. július 21-22-23.

Ezúttal is tervezzük, hogy a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot készítünk, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

További információ az Alapítvány honlapján http://www.amka.hu található,
ill. Gergely Imrétől kapható: Bp., V. ker. Kálmán Imre u. 20.
Levélcím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA, 1392 Bp. 62., Pf.: 289. T.: 354-3146; 30/394-6010; e-mail: amka@chello.hu
 forrás: pafi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése