PATTERNS Lectures pályázata

A PATTERNS Lectures újra pályázatot írt ki. A pályázat célja egyetemi kurzusok támogatása a művészettörténet, és a kulturális tudományok területén. A pályázaton olyan közép- és kelet-európai állami egyetemeken oktató tanárok vehetnek részt, akik a PATTERNS tárgykörébe eső témákban aktívak és olyan kurzust szeretnének indítani, mely érinti a PATTERNS által támogatott témák valamelyikét.

A program támogatja kurzusok és képzések elindítását, tanulmányi utakat, vendégelőadásokat és tanulmányi utakat, szakirodalom beszerzését és a kurzushoz kapcsolódó publikációk létrehozását.
A *PATTERNS egy határokon átívelő program melynek célja a közelmúlt kulturális történetének tanulmányozása és megértése. Kortárs kulturális projektek kezdeményezése és támogatása a legkülönfélébb formákban és médiákon keresztül.
A *PATTERNS célja a mindennapi élet átalakulásához és a kultúrához kapcsolódó gyakorlatok és szempontok dokumentálása, vizsgálata és kutatása Közép és Kelet-Európában a régióra jellemző kettősségeket figyelembe véve. A kezdeményezés az 1960-as és '70-es évekre, az 'átalakulás' korszakától a napjainkig terjedő időszakra koncentrál.

A pályázatokat 2012. január 30. és március 19. között lehet beadni.

A program által kiemelten támogatott kurzusok:
- a közelmúltban kifejlesztett és újonnan indított kurzus
- analitikusan vizsgálja az 1960-as évektől máig terjedő időszakot, különös tekintettel a rendszerváltás évére
- a kulturális jelenségeket vizsgál az 1989-et megelőző időszaktól máig, populáris, marginális és ellenkulturális szempontok alapján
- interdiszciplináris és kultúrák közti történelem kutatása a közép és kelet-európai régióban
- a kurzus része a kritikai módszertan, a kurzus vezetője innovatív és interaktív oktatástechnikai módszereket is használ

Akiket támogat a program:
A kiírás olyan közép- és kelet-európai állami egyetemek oktatóinak szól, akik a
művészettörténet vagy kulturális tanulmányok területét érintő kurzusokat vezetnek. A külső oktatók által összeállított kurzusanyagoknak is illeszkedniük kell valamelyik állami felsőoktatási intézet struktúrájába.
A pályázat a 2012/2013-as akadémiai évben tartott kurzusokra vonatkozik.
PATTERNS Lectures Tanácsadók
A benyújtott pályázatokból 12 egyetemi kurzust választ ki egy négytagú, nemzetközi testület. A tanácsadók kiválasztása megtörtént, a résztvevők névsora 2012. január 30-án lesz nyilvános.

Beadási határidő:
A pályázatokat 2012. január 30. és március 19. között lehet beadni.
Pályázati dokumentáció és a pályázat folyamata:
A pályázat feltételei és a dokumentáció 2012. január 30-tól letölthető az alábbi oldalon: http://www.patternslectures.org
További kérdések esetén az alábbi e-mail címen kaphat tájékoztatást: patterns@wus-austria.org
A PATTERNS Lectures korábbi programjai sikeresen zárultak: 11 országban 14 egyetemi kurzus létrehozását támogatta a program, melyekből több hosszú-távon is folytatódik majd.
A PATTERNS program az ERSTE Alapítvány kulturális kutatási és támogatási tevékenységén belül kiemelkedő szerepet tölt be.
*PATTERNS pályázat 2008
http://www.erstestiftung.org/patterns/
*Gender Check - feminitás és maszkulinitás a kelet-európai művészetekben
http://www.gender-check.at
*PATTERNS Travelling Lecture Set
http://www.erstestiftung.org/patterns-lectures/
Bővebb információ elérhető a program honlapján: http://www.patternslectures.org
ERSTE Alapítvány
Kultúra Program
http://www.erstestiftung.org
ERSTE Alapítvány
Az első osztrák takarékpénztári magán alapítvány, Friedrichstraße 10, A - 1010 Bécs. A kuratórium tagjai: Andreas Treichl, Rupert Dollinger, Doraja Eberle, Boris Marte, Richard Wolf
Központi iroda Bécs, Bécsi Cégbíróság, Cégjegyzékszám: 72984 f

forrás: pafi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése