„Én így látom” 2.0 kreatív pályázat






A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testületével (JAF) közösen kreatív pályázatot hirdet 14 év feletti diákoknak és a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak esszé-novella, fotósorozat, képregény és plakát kategóriákban.


A 2012-es tavaszi „Én így látom” 2.0 kreatív pályázat témája a szellemitulajdonjog-sértések az oktatásban.

A téma rengeteg lehetőséget ad a pályázó diákoknak arra, hogy végiggondolják a szellemi tulajdon szerepét az iskolai oktatásban, a szerzői jog által védett alkotások felhasználásának lehetőségeit, valamint az ezek megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat.

A diákok az iskolai környezethez kapcsolódva dolgozhatják fel a hamisítással, a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat, illetve az ilyen jogsértések megelőzéséhez, elkerüléséhez kapcsolódó tudnivalókat.

A pályázat leadási határideje: 2012. április 16.


Eredményhirdetés: 2012. április 26. (a Szellemi Tulajdon Világnapja)

Készíts fotósorozatot!
A pályázatra beküldhető pályaművek a fotósorozat kategóriában legalább 4 fotóból, maximum 12 fotóból álljanak! A hosszabbik oldal legyen minimum 1200 pixel, az eszközöd felbontása minimum 4-5 Megapixel legyen, amikor a fotókat készíted. A képet saját belátásod szerint akár szerkesztheted is.

A fotósorozat igazán egyedi hangulatát az adja, hogy gyakorlatilag szöveg nélkül, néhány kép alapján mesélünk el egy történetet. Talán ez az egyik legnehezebb kategória, hiszen komoly művészi érzék és persze kreativitás kell, hogy elcsípd a megfelelő pillanatot. Haladóknak ajánljuk!

Mint minden kategóriában, a fotósorozat esetében is fontos, hogy a saját művedet add be. A képeket plágiumkereső szoftverrel ellenőrizzük, amennyiben gyanú merül fel az eredetiségét illetően, neked kell bizonyítanod, hogy saját fotódról van szó. Így érdemes az eredeti fájlokat is meghagyni, hogy az EXIF alapján ellenőrizhessük azok valódiságát.

Hasznos tippek:

1. A fotóid szerkesztését végezd legális szoftverrel! Ha nincs pénzed drága szoftverre, használj ingyenes alternatívát, például a GIMP vagy a Paint.NET elég jó alternatíva lehet.
2. Ne használj vízjelet a pályamunkádon!
3. Tartsd tiszteletben mások jogait! Ha mások művéről vagy személyről készítesz képet, akkor arra kérj engedélyt! Lehetőség van bizonyos művek ingyenes felhasználására, ennek járj utána! Különböző “stockphoto” oldalak foglalkoznak a témával, könnyedén találhatsz jogdíjmentes, tetszetős képeket.

4. Készíts plakátot!

Plakátod mérete legalább A4-es legyen! A plakát állhat rajzból, montázsból, fotóból vagy szövegből is.

Nevezési feltételek

A pályázaton való részvétel díjmentes.
A pályázatra nevezhet minden nappali tagozatos diák vagy hallgató, (gimnázium, szakközépiskola, technikum, főiskola, egyetem illetve OKJ képzés) aki elkötelezett a szellemi tulajdonjog-védelem területe iránt és pályázatával a szerzői jogi jogsértések elleni küzdelem részesévé akar válni.

Érvényesen pályázhat az a pályázó, aki vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el.

Amennyiben egy pályázó egy kategóriában több pályaművet is szeretne benyújtani vagy több kategóriában is szeretne indulni, akkor kategóriánként, illetve pályaművenként külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtania.

Az érvényes pályázat feltétele a pályázati mű kiírásnak megfelelő formátumban való elküldése, illetve a jelentkezési lap hiánytalan kitöltése és eljuttatása a pályázat leadási határidején belül.

A pályázat beküldhető elektronikusan vagy postai úton a következő címre:

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Titkársága, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1374 Budapest, Pf. 552.

weblap: http://www.hamisitasellen.hu/hu/enigylatom2

forrás: fotopalyazat.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése