Felhívás a 2012-es Europa Nostra-díjra

A korábbi évekhez hasonlóan az Europa Nostra hágai központja közzétette felhívását az épített kulturális örökség legkiválóbb eredményeinek elismerésére. A díjakkal évről évre a példaértékű helyreállításokat és az európai örökséggel kapcsolatos szerteágazó kezdeményezéseket jutalmazzák minden örökségi kategóriában, a műemlékek és történeti épületek restaurálásától és új, méltó hasznosításától kezdve a városi és falusi település(rész)ek, tájak rehabilitációján, a régészeti helyszínek bemutatásán keresztül a művészeti gyűjtemények gondozásáig.

Beadási határidő : 2011, október 1 - 23:59

A benevezett projektek léptéke lehet kicsi és nagy, helyi vagy nemzetközi jellegű, ám legfőképpen az elvégzett munka európai szempontból is kiemelkedő minősége a számottevő. Ugyancsak díjazzák a kutatási és képzési programokat, valamint azokat a személyeket, illetve intézményeket, melyek elkötelezett szolgálatot végeznek az örökség védelme és ismertté tétele érdekében. A kategóriák nyertesei 10.000 eurós pénzjutalomban részesülhetnek.

A 2012. évi díjakra az alábbi kategóriákban lehet pályázni:

1. konzerválás (restaurálás) – a konkrét helyreállítások, műemlék-hasznosítások legsikeresebbjeinek díjazására;

2. kutatás – a tudományos kutatások, tanulmányok elismerésére;

3. egyének vagy szervezetek elkötelezett szolgálata (tevékenysége) - a kiemelkedő személyes teljesítmény jutalmazása (legtöbbször, de nem kizárólag mintegy „életmű-díj” jelleggel)

4. képzés, tréning és a tudatosság növelése (témánként külön-külön lehet pályázni) – képzési-oktatási programokkal, kurzusokkal és hasonló, célzottan az örökségi értékek megőrzését szolgáló tematikájú megmozdulásokkal lehet pályázni.

A részletes pályázati kiírás, valamint a pályázati űrlapok elérhetők a europanostra.org honlapon:

A pályázatok beadási határideje: 2011. október 1.

További információ:
Elena Bianchi
Europa Nostra
tel.: + 31 70 302 40 58,
fax: + 31 70 361 78 65,
e-mail: eb/kukac/europanostra.org

Kapcsolódó oldal:
Az Europa Nostra felhívása 2012-es díjakra a YouTube-on

Europa Nostra honlap

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése