Büszke vagyok a nagyszüleimre/unokáimra videópályázat

Milyen haszna van két emberöltőnyi korkülönbségnek? Erről a leghitelesebben a nagyszülők és az unokák mesélhetnének.

Mi azt szeretnénk, ha mozgóképen elevenedne meg az a fajta generációk közti tapasztalatcsere, ami a nagyszülők és unokák közti bensőséges viszonynak a sava-borsát adja! Nagyszülők és unokák mini-filmjeit várjuk arról, hogy ők miért büszkék gyermekeik gyermekeire, illetve szüleik szüleire!

Pályázati határidő: 2012. szeptember 21.

A Generációk közötti együttműködés nemzetközi éve számos, a különböző korosztályok közötti aktív tevékenység kezdeményezése, egymás támogatásának számos jó gyakorlata mellett figyelmet kell, hogy fordítson a generációk közötti érzelmi kapcsok, kötődések erősítésére is. Ezt leginkább családon belül, a nagyszülők és unokák kapcsolatának kibontásával, sokrétűbbé tételével érhető el. Tudatosítani, erősíteni kell a fiatalokban, hogy a nagyszülők nem csupán segítségre, támogatásra, gondozásra szoruló idős emberek, hanem olyan tudás és emberi értékek birtokosai, amelyek számukra is nélkülözhetetlenek, példaértékűek. És persze éppen ilyen fontos, hogy a nagyszülők se az otthon semmit sem segítő, a tanulásért nem lelkesedő, csak a szórakozást kereső fiatalt lássák unokájukban, hanem azt az ifjú embert is, aki segíthet nekik megérteni a felgyorsult világot, felvenni annak ritmusát, megtanulni, használni legkorszerűbb eszközeit. Ez a tanulási folyamat valóban egy életen át tart, hiszen életünk egyik felében átveszünk ismereteket, a másik felében átadunk tapasztalatokat, tudást. Nem jár bizonyítvánnyal, de az értéke minden diplomáénál nagyobb.

Ennek a gondolatnak a jegyében a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázatot hirdet mini filmek készítésére, melynek témája: Büszke vagyok a nagyszüleimre illetve Büszke vagyok az unokámra.

A pályázat célja,
hogy a filmek segítségével az unokák elmondják: nagyszüleik melyik cselekedete, tulajdonsága, speciális tudása, életének melyik fontos eseménye, története az, amelyre ő is büszkeséggel tekint, amelyről barátainak is szokott mesélni, amelyet szeretne megtanulni, másoknak megmutatni.

A nagyszülők meséljék el, hogy unokájuk eddigi eredményei, tervei, tulajdonságai, tettei közül melyek azok, amelyek miatt büszkén mesél róla másoknak, és amelyek miatt bízik a fiatal boldog és sikeres pályafutásában, életében.

A pályázatot két kategóriában hirdetjük meg:
  • Első kategória: Büszke vagyok a nagyszüleimre
  • Második kategória: Büszke vagyok az unokámra
A pályázaton résztvevők az első kategóriában 30 év alattiak, a második kategóriában 50 év felettiek lehetnek.

Pályázati tudnivalók:
A filmek készülhetnek kamerával, digitális fényképezőgéppel vagy kamerás mobillal.
Terjedelmük nem lehet hosszabb 3 percnél.

A téma feldolgozásának módja szabadon választható, lehet interjú, vallomás, dokumentum-film, játékfilm, stb.

A beküldött alkotásokra szavazni lehet (közönség díj), illetve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus – együttműködő partnereivel – díjazza a kuratórium által legkiválóbbnak ítélt pályamunkákat.

A közönség díjra csak azok a kisfilmek pályázhatnak, amelyek szerzői hozzájárulási nyilatkozatot mellékelnek.

Letölthető dokumentum
A pályázattal kapcsolatos információkért Terbe Rezső informatikushoz fordulhatnak:
terber@mmikl.hu, +36-30-832-3248

A kisfilmeket avi vagy mpeg formátumban postai úton CD vagy DVD lemezen, illetve a www.youtube.com  oldalra feltöltött linkkel (Tárgy: Büszke vagyok a nagyszüleimre/Büszke vagyok az unokámra) kérjük elküldeni a terber@mmikl.hu e-mail címre.

Mindkét beküldési mód mellett kérjük, szíveskedjenek a kinyomtatott Nyilatkozatot* elküldeni a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus címére.

Beérkezési határidő: 
2012. szeptember 21.

Postai cím:

Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
1011 Budapest, Corvin tér 8.
A borítékra kérjük ráírni: Büszke vagyok a nagyszüleimre/Büszke vagyok az unokámra

Bővebben: http://www.mmikl.hu
forrás: palyazatok.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése