MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zene Fesztivál

MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zene Fesztivál
Szombathely, 2012. április 26-30.

A MEDIAWAVE Fesztivál - "FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA" olyan alkotók jelentkezését várja, akik divatoktól független, egyéni úton járnak, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz; akik öntörvényű filmnyelvet akarnak teremteni, éljenek bárhol a világban, kisebbségben vagy kevésbé reflektorfényben lévő tájakon. Olyan fesztivált szeretnénk, ahol nem az egzotikum, a trükk játssza a főszerepet, hanem az eredeti, a friss, az életteli szemlélet, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotók találkozhatnak egymással.

Geográfiai határhelyzetünk lehetőséget biztosít arra, hogy tudatosan közvetítsünk a ma is egymástól meglehetősen elzárt kelet- és nyugat-európai régió művészeti mozgásai között. Célunk nem az egységesítés, hanem sokkal inkább a helyi értékek, sajátosságok bemutatása. Kelet és nyugat határán, az egykori politikai és a legújabbkori kulturális és gazdasági vasfüggöny keleti végvárában megkíséreljük felmutatni a jelenkori filmes népvándorlás eredményeit, amelyet más vizuális előadások (színház, mozgásszínház, kiállítások), valamint népzenei, improvizatív és alternatív zenei koncertek egészítenek ki.


Nevezési határidő: 2012. január 10-ig

Film és video programok:
A beérkezett film- és videónevezések bemutatóanyagainak megtekintése után előzsűri dönt a kategóriáktól független versenyprogramban való részvételről. A nemzetközi zsűri a program filmjeit megtekintve egy - a nevezési kategóriáktól független - fődíjat és kategória díjakat adhat ki (legjobb ifjúsági film, legjobb operatőr, legjobb színészi teljesítmény, legjobb hang, vágás, díszlet stb.). Speciális díjak: kritikusok díja, közönségdíj, diákzsűri díja stb.

A filmversenyre az összes kategóriában lehet jelentkezni.
A MEDIAWAVE azon filmek bemutató helye is kíván lenni, amelyek egyéni, rendhagyó filmnyelvi megoldásaik, vagy tematikájuk miatt kiszorulnak a hagyományos forgalmazási struktúrából, amelyeket mozikban vagy televízióban ritkán láthat a közönség.
A fesztivál épp ezért fontosnak tartja és kiemeli
- az olyan nem konvencionális struktúrájú kis- és egész estés játék-, valamint dokumentumfilmeket, amelyek a verbalitás helyett a mozgóképi vizuális megfogalmazásra, gondolkozásra helyezik a hangsúlyt,
- a zenei témájú filmek közül a jazz, a kortárs és archaikus népzenei, valamint az etnikai alapú kortárs és improvizatív zenével foglalkozó vagy azt kreatívan felhasználó filmeket,
- a táncra vagy mozgásra alapuló filmeket (kivéve azok dokumentációját),
- a különböző animációs technikákra alapuló filmeket, különösen azokat, amelyek az animáció határfelületeit érintik,
- a művészi tartalommal bíró erotikus filmeket,
- a kelet- és nyugat-európai vizuális és kulturális értékeket feldolgozó vagy párhuzamba állító filmeket,
- a technikát nem célként, hanem eszközként használó kísérleti filmeket.

NEVEZÉSI SZABÁLYZAT

(A következők csak a Magyarországról nevezőkre érvényesek. A külföldről nevezőkre az angol nevezési szabályok érvényesek.)

1. Általános tudnivalók
Nevezni lehet bármikor készült film és video alkotást
A nevezett művek száma és időtartama nem korlátozott.

2. Nevezési lap
- Nevezési díjat nem kell fizetni. A fesztiválra nevezett bemutató kópiákat nem postázzuk vissza, a fesztivál archívumában helyezzük el.
- Az online nevezési lapot kitöltve, a kinyomtatott példányt aláírva küldje el címünkre 2012. január 10-ig a bemutató DVD mellékelésével.

3. Néhány tudnivaló a filmkópiával kapcsolatban, ha az előzsűri a programba válogatja a filmet:
- A Fesztiválnak nem áll módjában bérleti vagy vetítési díjat fizetni.
- Az angol feliratos kópiának legkésőbb 2012. április 15-ig a fesztiválra meg kell érkeznie, és a Fesztivál rendelkezésére kell hogy álljon 2012. május 3-ig. A feladónak minden esetben értesítenie kell a Fesztivált, hogy milyen módon, mikor küldte el a kópiát, és közölnie kell az azonosítási, illetve postázási számot.
- A filmek postázását minden esetben előre kell fizetni. A Fesztivál kizárólag a vissza-postázást fizeti.
- A kópiák a Fesztivált követő négy hétben lesznek visszapostázva. Amennyiben a visszapostázási cím különbözik a feladási címtől, kérjük, jelezze ezt a jelentkezési lapon.
- A filmet illető bármilyen sérülést a kézhezvétel után, két héten belül, bármilyen vetítést megelőzően kell jelezni.
- Amennyiben a versenyprogramba beválasztott film eredeti vagy megfelelő minőségű, analóg videókópiája (16 mm, 35 mm, Betacam SP, DV, DVCAM) nem érkezik meg a fesztiválra 2012. április 15-ig, a filmet csak versenyen kívül áll módunkban levetíteni a rendelkezésünkre álló (az előzsűrizésre beküldött) dvd-ről. (Erre a megoldásra késztet bennünket sok év tapasztalatán kívül a fesztivál presztizsének megőrzése, illetve az a tény, hogy április 15. után már nem tudunk a nyilvánosságra hozott filmprogramon változtatni.)

4. A film nyelve
A fesztivál programjába való bekerülés esetén csak ANGOL FELIRATOS kópiát fogadunk el.

5. Nevezési határidő
Kérjük, hogy a nevezési lapot és a bemutató DVD kópiát 2012. január 10-ig küldje meg címünkre (MEDIAWAVE’ 2012 - "FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA", H-9021, Győr, Kazinczy u. 3-5.)

6. Vetítések
A MEDIAWAVE Fesztivál fenntartja a jogot, hogy propaganda anyagként nem kereskedelmi célokra felhasználja a film egészét a média különböző területein, és bemutató valamint oktató vetítéseken , ill. felhelyezze a film részletét (max. 3 percet a hosszú filmeknél, ill. a rövidfilmek teljes hosszának 10%-át) a fesztivál weboldalára.
A fesztiválra nevezett filmek bemutatásra kerülnek a fesztivál várható közép-európai régiós helyszínein Betacam SP vagy DVD technikán.

Cím: MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány, 9021 Győr, Kazinczy u. 3-5.
Telefon: +36-96-517-667 Fax: +36-96-517-668
E-mail: info@mediawave.hu
http://mediawavefestival.hu


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése