Magyar kézművesség – 2011 és A négy évszak – kézműves szemmel

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve “Magyar kézművesség – 2011″ és “A négy évszak – kézműves szemmel” címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet. A pályázat válogatott anyaga Budapesten, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti ún. “Lótermében” 2011. július 18. és augusztus 7. között kerül bemutatásra.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2011. június 10.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – egyaránt részt vehetnek: maximum 3 olyan alkotással, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül bemutatásra.)

A pályázat első részére szabadon választott témában napjaink legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyak: az otthon, a konyha, az ebédlő berendezésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, játékok, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai is lehetnek.

A pályázat második részére az egyes évszakokhoz köthető tevékenységekre (pl.: tavasz-húsvéti locsolkodás, ballagás; nyár-aratás; ősz-szüret; tél-farsang stb.) jellemző tárgyakat; jellegzetes díszítő motívumokkal ellátott alkotásokat; az adott évszak hangulatát tükröző, jeleneteket, életképeket ábrázoló műveket várunk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2011. június 10.

Az anyaggyűjtés időpontja: 2011. június 21-22-23. 10-16 óra között. (Az alkotásokkal együtt a kitöltött és elküldött nevezési lap 2 másolatát is kérjük ide elhozni!)
Az anyaggyűjtés helyszíne: Liszt Ferenc Általános Iskola (Bp., XIV. ker. Városliget, Hermina út 23.)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.
A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.
Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.
Az ünnepélyes megnyitó tervezett időpontja: 2011. július 18.

A kiállításra került alkotások visszaadásának időpontja: 2011. augusztus 8-9-10.

Ezúttal is tervezzük, hogy a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot készítünk, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!
További információ az Alapítvány honlapján (http://www.amka.hu) található,
ill. Gergely Imrétől kapható: 1054 Bp., Kálmán Imre u. 20.
Levélcím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA, 1392 Bp. 62., Pf. 289, Tel.: 354-3146; 30/394-6010; e-mail: amka@chello.hu

1 megjegyzés:

  1. Most találtam ide és kicsit tanácstalan vagyok, sehol sem találom még a meghívót, mely az eseményre invitálna. Ellenben több portálon az olvasható, hogy június 28-tól látogatható a kiállítás.
    Üdvözlöm a blog készítőjét, remélem gombamód szaporodik majd látogatóinak száma, ebben igyekszem magam is besegíteni!

    VálaszTörlés