Diplomamentő programot indít a kormány

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához - jelentte be Czomba Sándor.


Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a programot ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. Hozzáfűzte, hogy a gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.

A legutóbbi adatok szerint 49 370 olyan "kvázi diplomás" van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához; Czomba Sándor szerint ezt a "holt tőkét" aktivizálni kell, és reményei szerint az idén márciusban induló és 2015. augusztus 15-ig tartó program segíti majd ezen "beragadt diplomák" megszerzését.

Az államtitkár elmondta: elsősorban azoknak szánják az angol és német tanfolyamokat, "akik már tettek valamit", vagyis rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, ugyanakkor nem kell alapfokú nyelvvizsga bizonyítvány a képzés megkezdéséhez; a képző dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó.

A támogatás 240 órás tanfolyamra vonatkozik, és maximális összege fejenként 300 ezer forint lehet. A résztvevőknek a tanfolyam végén a nyelvvizsgát kell csak finanszírozniuk, de regisztrált álláskeresőknél ingyenes lesz az első nyelvvizsga - ismertette Czomba Sándor.
Jelezte: a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája 25-27 százalék között mozog Magyarországon, míg a diplomások munkanélküliségi rátája 6 százalék, vagyis ők munkaerő-piaci szempontból előnyösebb helyzetben vannak, ezért fontos a diploma megszerzése.
A programra szánt 3 milliárd forintot a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből biztosítják, és a kétkörös pályáztatás során először a képző intézményeket, majd a résztvevőket választják ki - ismertette.

A határidőkről elmondta: január végéig kiírják a képzők részére a pályázatokat, és február végén születik döntés a képzőkről, március elejétől pedig a hallgatók is jelentkezhetnek egy internetes felületen. A képzések március végétől indulnak a tervek szerint.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a felnőttképzési törvény alapján általános nyelvi képzés folytatására jogosult a felnőttképző intézmények pályázhatnak, olyanok, amelyek elfogadott képzési programokkal rendelkeznek. A pályázatokat régiónként írják ki, de egy képző több régióra is pályázhat, illetve egy régióra több képző intézmény is adhat be pályázatot.

A képzőnek fontos feladata, hogy a szintfelmérő alapján meghatározza, ki milyen messze van attól, hogy letegye a középfokú, C típusú nyelvvizsgát. A képzés 6-14 fős csoportokban zajlik majd, és igyekeznek sokféle időpontot kínálni annak érdekében, hogy például munka mellett is elvégezhető legyen a képzés. A heti képzési időnek el kell érnie a 6 órát - mondta Pákozdi Szabolcs.
Hozzátette: a képző intézmények számára kiírt pályázatok az ofa.hu-n lesznek elérhetők.
Kérdésre válaszolva elmondta: motiválják az intézményeket arra, hogy minél többen tegyenek sikeres nyelvvizsgát a képzés után, és ha nem éri el a kellő százalékot a sikeres vizsgázók száma, a támogatás utolsó részletét nem fizetik ki.

A résztvevők a képzés megkezdésével vállalják, hogy az első sikertelen nyelvvizsga után még kétszer próbálkoznak - mondta egy kérdésre Czomba Sándor.

Forrás: MTI, kormany.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése