Közlekedj ÖKOsan!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ismét rajz- és fotópályázatot hirdet a 2011. szeptember 16-22. között megrendezendő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából. A pályázat mottója: “Közlekedj ÖKOsan!”

A pályázatok postára adási határideje: 2011. július 15. éjfél.A pályázaton a mottóhoz kapcsolódó rajzokkal, fotókkal, és egyéb alkotásokkal lehet részt venni.

Pályázati kategóriák:

1. Rajzpályázat:
- óvodás egyéni és csoportos kategória
- kisiskolás egyéni és csoportos kategória (1-4. osztály)
- felső tagozatos egyéni és csoportos kategória (5-8. osztály)

2. Fotópályázat:
- felső tagozatos egyéni kategória (5-8. osztály)
- középiskolás egyéni kategória (9-12. osztály)

3. Családi kategória:
Bármely, szabadon választott technikával készített alkotás, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett. [pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, makett vagy montázs/kollázs (max 50x50 cm), prózai mű stb.]

A családi kategória nagymértékben épít a család alkotóerejére, teremtő gondolataira, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot, közösen létrehozva egyetlen pályaművet, amely közös munkájuk gyümölcse. A beküldött anyag melléklete a mű címe, a készítő családtagok neve, életkora és családban betöltött helye. (pl. nagyapa, nagybácsi, 3. gyerek)

A pályaművek témái:
Kérjük, hogy az alkotások az Európai Mobilitási Hét idei mottójával, a “Közlekedj ÖKOsan!” jelmondattal kapcsolatos üzenteket jelenítsenek meg.
A motorizált járművek, különösen a személygépkocsik előnyben részesítése a városi közlekedésben komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések; a szennyezett levegő okozta légzőszervi betegségek; a közlekedési zsúfoltság miatti stressz, az alvászavarokhoz, zaklatottsághoz vezető zajszennyezés továbbá a mozgás-szegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre szélesebb kört érintő szív- és érrendszeri problémák.
Azok a gyerekek, akiket szüleik nap, mint nap autóval utaztatnak, nem szereznek elég tapasztalatot a városi gyalogos és tömegközlekedésben. Az Európai Mobilitási Hét rendezvényei kapcsán ezért szeretnénk minél több gyermeket és felnőttet arra ösztönözni, hogy közlekedjen “ÖKOsan”, vagyis fenntartható módon gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket pedig arra buzdítjuk, hogy a mindennapi „”autós fuvarozás” helyett, ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell helyesen gyalogosan vagy kerékpárral közlekedni, segítve ezzel a fiatalok önálló utazási készségének fejlődését.
Az autóval szemben az energiakímélő és kevésbé ártalmas közlekedési módok választása hozzásegít egészségünk megőrzéséhez, javíthatjuk környezetünk állapotát, és hozzájárulhatunk természeti értékeink védelméhez.
A közösségi közlekedés lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekek megtanulják társaikkal és a felnőttekkel szemben a helyes érintkezési és udvariassági formákat, valamint segíti felnőtté váláshoz mindenképpen szükséges tolerancia erősítését is.

A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.

A fotópályázatra legfeljebb 3 alkotással vagy egyetlen maximum 5 darabból álló fotósorozattal lehet pályázni. A pályaműveket papír alapon vagy digitális változatban CD vagy DVD lemezre másolva jpg formátumban, legalább 1800×1200 pixel felbontásban, legalább 2 MB-os és legfeljebb 8 MB-os file méretben kérjük beküldeni. A papír alapú anyagot minimum 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Digitális fotók és nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A papír alapú fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szükséges felragasztani.

Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt.

Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó egyén vagy csoport nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát). Kérjük, írják rá a pályázó(k) pontos születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, az évfolyamot/osztályt is feltüntetve, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét. (a hiányos adatokat tartalmazó pályaműveket nem bíráljuk!)

A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.

Pályázat benyújtása:
A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
“Európai Mobilitási Hét” rajz- és fotópályázat
1440 Budapest, Pf. 1

A pályázatok postára adási határideje: 2011. július 15. éjfél.

A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.
Az alkotásokat korosztályonként egyéni és csoportos, valamint családi kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve további díjazási módokat állapíthat meg.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendeznek. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nonprofit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2011. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számla ellenében megtéríti.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza. A pályaművek 2011. október 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Vám utca 5-7.

További információk:
Részletes felvilágosítás a 06-1-795-3491-es telefonszámon vagy a krisztina.babicz@nfm.gov.hu e-mailcímen.
www.kormany.hu/hu

Forrás: www.palyazatmenedzser.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése