A Kolibri Színház és a Platform 11+ drámapályázata

Idén 20. évadját ünnepli a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. Ebből az alkalomból a színház és a Platform 11+, az Európai Unió által támogatott ifjúsági színházi projekt DRÁMAPÁLYÁZATOT hirdet.


A pályázat célja: a Platform 11+ céljaival összhangban, olyan színpadi művek megszületése, amelyek célközönsége a mai 11-15 éves korosztály. A kiskamaszok életéről, gondjairól, örömeiről szóló darabokat várunk. A pályázók mintának tekinthetik a Kolibri Színházban a projekt keretében eddig bemutatott műveket. (Horváth Péter: Emil2010esadetektivek, Németh Ákos: A webáruház, Tasnádi István: Cyber Cyrano, Aare Toikka-Horváth Péter: Help!)

Határidő: 2011. december 31.


A pályázatra várt darabok legyenek:
- stúdió-vagy kamaraszínházi jellegűek;
- 50-60 perc hosszúságúak;
- legfeljebb 5 színpadi közreműködőt igénylőek.

A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek az osztályterem-színházi előadásokra is felhasználható művek.

Feltételek:
A pályázaton részt vehet 18-35 év között bárki, 35 év fölött azok jelentkezzenek, akiknek legalább egy színpadi művét bemutatták és/vagy ismert és számottevő szépirodalmi munkássággal rendelkeznek.

A pályázat jeligés. A jelige feloldását tartalmazó lezárt borítékot a két papírpéldányhoz kérjük mellékelni. A jelige digitális feloldása a pályázatból történő kizárást vonja maga után.

A díjakat szakmai zsűri ítéli oda.

A pályázat díjai:
1. díj: 4000 euro megírási díj a szerző számára
2. díj: A Kolibri Színház bemutatja a darabot

A Kolibri Színház a pályázat elbírálását követő egy évben fenntartja magának a díjat nyert művek kizárólagos bemutatásának jogát.
A színház erről a jogáról lemondhat. Ez esetben köteles erről írásban értesíteni a szerzőt.
Az 1. díj nem jelent bemutatási kötelezettséget a színház számára, de előfordulhat, hogy mind a két díjat ugyanaz a darab nyeri el. A színház fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatra érkezett, és azon nem díjazott művet is bemutassa, de a nem díjazott művekre nem köt ki magának kizárólagos bemutatási jogot.

A pályázatra érkezett műveket nem küldjük vissza és csak a díjazott, illetve esetleg a díjazottakon kívül előadásra kiválasztott műveket őrizzük meg.

A pályázatokat lezárt borítékban, két példányban papíron és egy példányban digitális adathordozón a Kolibri Színház címére (1061 Budapest Jókai tér 10.) kérjük eljuttatni.
Határidő: 2011. december 31.


Platform 11+ európai uniós projekt
Ismertető
A pályázat origójában a tinédzserek életét, identitását meghatározó iskolaudvar áll, amely közösségi térként leképezi a különböző országok társadalmi viszonyait, jellemzőit. A színházak színdarabírókkal, rendezőkkel, drámapedagógusokkal és képzőművészekkel tanulmányozzák a kamaszok iskolai életét, melyből évente saját, illetve a programban szereplő más színházakkal közös előadások, valamint a témához kapcsolódó képzőművészeti alkotások és kiállítások születnek. Az együttműködő országok kulturális és társadalmi sajátosságainak bemutatását is ösztönző projekttel a Kolibri régi törekvése vált valóra: a külföldi sikerdarabok után hazai szerzők magyar tizenévesekről írt művei kerülnek színpadra.

NEMZETI DARABOK
A projekt első évében 2009-ben megszülettek a nemzeti darabok. Három író (Horváth Péter, Németh Ákos, Tasnádi István) és két drámapedagógus rendező (Perényi Balázs, Vidovszky György) dolgoztak budapesti és vidéki iskolákban. Az első évben bemutatásra került Horváth Péter a jelenkori Magyarország viszonyaira adaptált „Emil és a detektivek" története, melyet Novák János rendezett. Az eredeti Erich Kästner történet a múlt század első felében játszódik, amely kissé távol esik a mai kamaszok világától és így sajnos nem is nagyon olvassák. Maga a történet e gyerekek magányáról és az ismeretlen és ijesztő felnőtt-világról érdekes és izgalmas lehet számukra. A színpadi adaptációban Horváth Péter megváltoztatta néhány szereplő nevét és karakterét, így ismerősek lehetnek a mai fiatal közönségnek.

A második év őszén bemutattuk Tasnádi István Cyber Cyrano c. darabját Vidovszky György rendezésében. A Cyber Cyrano nem csupán egy internetes átverés elbeszélése, hanem annak a közegnek a megjelenítése, amelyben a kamaszok szabadidejük meghatározó részét töltik. Az előadás arról szól, amilyen kérdések elé a web 2.0 is állít bennünket. Mennyire számítanak a külsőségek? Kik vagyunk valójában? Azok, akik a való világ mindennapjait éljük, vagy azok, akiknek egy nick mögött az interneten mutatjuk magunkat? Mi történik, ha a két világ találkozik egymással, és a virtuális térben elkövetett tetteink nagyon is valóságos következményeivel kell szembenéznünk?

Az előadás az Országos Gyerekszínházi Szemlén elnyerte az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díját.
2011. április 29-én a harmadik nemzeti darabot - Németh Ákos: A webáruház - is bemutattuk Perényi Balázs rendezésében.
Két 14 év körüli iskolás lány, Martina és Marcella találkozik véletlenül egy üres esti játszótéren. Beszélgetésükből kiderül, hogy mindketten magányosak, iskolai társaik nem fogadják el, sőt kirekesztik őket. Hamar felfedezik, mivel válthatják ki társaik elismerését: gyógyszerekkel kezdenek üzletelni, eleinte divatos, receptre kapható fogyasztószerekkel, aztán nyugtatókkal, élénkítőkkel, antidepresszánsokkal, hallucinogén szerekkel.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK (CO-WRITING)
A projektben közreműködő két író vállalta, hogy a második év co-writing (közös darabírás) folyamatában is részt vesznek.
Horváth Péter az észt Aare Toikkával írt közösen egy angol nyelvű darabot HELP! címmel. A történet Finnországban játszódik, ahol egy észt fiú és egy magyar lány eltévednek az erdőben és napokat töltenek összezárva egy menedékházban.
A kulturális sajátosságok megismertetése helyett a hasonlóságok keresésére, a közös nyelv megtalálására helyezték a hangsúlyt.
Az előadást bemutattuk a Kolibri Színházban magyar szereposztással Horváth Péter rendezésében, a tallinni VAT Teaterben észt szereposztással Margot Teder rendezésében. A díszletet mindkét előadáshoz Inga Vares tervezte, a zeneszerző Novák János volt.
Németh Ákos két fiatal svájci íróval, Anna Pabst és Lorenz Langenegger dolgozott együtt.
A svájci Junges Schauspielhaus és a Kolibri Színház „Die Letzte Erste Woche" c. német nyelvű előadásának bemutatójára Drezdában került sor 2011. június 16-án, a projekt harmadik közös találkozóján. A próbafolyamatra három fiatal svájci színész érkezett Budapestre, magyar részről Kertész Pétert kértük föl vendégszereplésre. Rendező: Németh Ákos, dramaturg Petra Fischer.
A 2 év alatt összesen 33 darab született, ebből 5 magyar. Minden darabból készült angol nyelvű fordítás, ami a NEW THEATRE PLAYS c. kiadványban mindenki számára elérhető.


forrás: www.kulturpont.hu,
http://www.gyermekszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3160:kolibri-dramapalyazat&catid=49:felhiv&Itemid=44



.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése