„Nemzetiségeink múltja és jelene” - Digitális fotópályázat - 2012

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus ismét meghirdeti nemzetiségi fotópályázatát „Nemzetiségeink múltja és jelene” címmel. A pályázat célja, hogy a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma/cigány, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - múltját és jelenét tárgyi emlékeken keresztül bemutató fotókiállítás készüljön.


A fotók beküldésének határideje: 2011. december 30.


Az Intézet e tevékenységével is hangsúlyozni kívánja, hogy Magyarország sokszínű, gazdag kultúrájú ország, célja, hogy részt vállaljon a történelmi tudat alakításában, részt vállaljon a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek épített és szellemi kultúrájának megőrzésében és vállalja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ez a felbecsülhetetlen érték ismert és dokumentált legyen.

A pályázat célja továbbá hogy a vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák.

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a zsűrizett pályázati anyagból vándorkiállításokat és fotóalbum létrehozását is tervezi.

Részvételi feltételek

1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül.

2. A fotó-dokumentációs pályázat célja egyfelől, hogy dokumentálásra és bemutatásra kerüljön a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek közös hazánkban épített kulturális öröksége. Másfelől dokumentált és bemutatható legyen mindaz, ami a nemzetiségek megmaradásához szükségesen a rendszerváltozás után épült, vagy felújításra került. (pl.: iskola, közösségi ház, emlékmű, emlékkereszt, templomok, kápolnák, kálváriák, temetők, útszéli keresztek, pincesorok, malmok, fogadók, faluházak, régi és mai egyesületi házak, nemzetiségi események, portrék stb.)

3. kategóriák:
• dokumentumfotó
• művészfotó
• riportfotó

4. Egy pályázó maximum 15, kizárólag digitális vagy digitalizált felvételt küldhet be, a három kategória között bármilyen megosztásban.

5. A pályaműveket JPG formátumban, maximum 1 Mb nagyságban, 13x 18 cm nyomtatási méretben kérjük beküldeni.

6. Valamennyi fotó file neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe legyen. Kérjük, a családnév elé semmilyen megkülönböztető jelzést ne írjon! (pl. ifj., id., dr., stb.)

7. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni.

8. A nevezési lapot és a pályaműveket elektronikus úton kérjük eljuttatni a nemzetisegifoto.mmikl@gmail.com email címre. A tárgy megjelölése „Nemzetiségeink múltja és jelene 2012” legyen.

9. A beküldött fotókat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nemzetiségi Osztálya archiválás céljából megtartaná, ha ehhez a pályázó hozzájárul. A fotók későbbi felhasználása esetén a szerzői jogról szóló törvény alkalmazása irányadó.

10. A kiállításra kerülő képeket az Intézet munkatársaiból és az adott nemzetiség szakembereiből létrehozandó szakmai zsűri választja ki.

11. A kiállítás rendezője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. A fotókiállítás megnyitójára és a pályadíjak átadására várhatóan 2012. március hó folyamán kerül sor. A pontos dátumot az érintett alkotókkal időben közöljük.

12. A pályázóknak nevezési díjat nem kell fizetni.

13. Díjazás: 1-5. díj: 5000 - 5000 Ft értékű fotóművészeti album. Különdíjak: 10 db 3000- 3000 Ft értékű fotóművészeti album. A különdíjak száma a felajánlások függvényében nőhet.

14. Kiállítási naptár:
A fotók beküldésének határideje: 2011. december 30.
• Zsűrizés: 2012. január 30-ig
• Értesítés a zsűrizés eredményéről: 2012. február 28-ig
• A kiállítás tervezett megnyitója: 2012. március

Mindazon fotókat, amelyeket a szerzők nem ajánlanak fel archiválási célra, és nem kerül be a kiállítás anyagába, Intézetünk törli a rendszeréből.

További információ:
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus: 1011 Bp., Corvin tér 8.
Lukács Mária, Halász Katalin, Tel.: (1) 225-6043; fax: (1) 225-6041; e-mail: lukacsm@mmikl.hu , halaszk@mmikl.hu

A pályázati kiírás anyaga letölthető a www.mmikl.hu  honlapról.
Jelentkezési lap
Forrás:
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése