“Hagyjuk a dajkameséket!” - fotópályázat fiataloknak

„Hagyjuk a dajkameséket!” – nemzetközi fotópályázat a Grimm-mesék megjelenésének 200. évfordulóján Magyarországon. 2012. március 5-én a budapesti Goethe Intézet Facebook-oldalán mesékkel kapcsolatos fotópályázat indul. A fiatalok feladata, hogy klasszikus Grimm-mesei motívumok felhasználásával elkészítsék saját fotójukat. A fiatal fotósokra számos nyeremény vár és az esély, hogy részt vegyenek a nemzetközi mesekiállításon.

Mikor a mesék íródtak, a meghatározó mesei motívumok útjelzőként szolgáltak a valóság megértésében. A Grimm-év alkalmából 2012-ben a Goethe Intézet 13-18 év közti fiatalokat kérdez Közép-Kelet-Európa szerte arról, vajon fontosak-e ma a mesék. Mivel társítjuk manapság a jól ismert szimbólumokat?

A mesék aktualitása számos 21. századi kommunikációs oldal témáját képezi: a „Hagyjuk a dajkameséket!”-projekt a Facebook közösségi oldalon kerül lebonyolításra, ahová a fiatalok egy speciális applikáció segítségével tölthetik fel fotóikat, és mondhatják el véleményüket.

A fotópályázat négy egyhetes szakaszból áll, melyek hétfőnként kezdődnek. A résztvevők választanak egy mesei motívumot, majd fényképeket készítenek hozzá, végül feltöltik ezeket a Facebook oldalra.

A versenyen 2012. március 5. és 2012. április 1. között 13 és 18 év közti fiatalok vehetnek részt.

Minden alkalommal a Facebook tagok szavazzák meg a hét fotóját – jutalomként egy iPod Shuffle jár. Döntőre is sor kerül! A zsűri dönti el, ki nyeri a négy hetes verseny után a fődíjat – egy iPod Nanot. Különdíj vár a legkreatívabb versenyzőre, ő vehet részt a nemzetközi „Märchenwelten” kiállításon.

A verseny kísérőprogramjaként a Facebook oldalon eszmecsere folyik a mesék előfordulásáról a popkultúrában és a reklámokban. Izgalmas példákat sorakoztatunk fel a mesék felhasználásáról, melyek nem csupán a versenyzőket inspirálhatják, hanem segítségükkel a Grimm-testvérek hagyatékának aktuális értelmezésébe is betekinthetünk.

Kiderül továbbá, hogyan hangzanak az egyes mesék címei a résztvevők anyanyelvén.

A mesei motívumok, a képek témái:
A sötét erdő – Mik a félelmeink manapság?
A mágikus tárgy – Vajon mi szolgál ma amulettként?
A kihívás – Mire törekszünk?
Az utazás – Mit jelent ma?
Happy End – Mi tesz minket boldoggá?

Résztvevő országok (betűrendben):
Csehország
Észtország
Lengyelország
Lettország
Litvánia
Magyarország
Szlovákia
Szlovénia


További információkért keresse fel a http://www.facebook.com/goetheinstitut.budapest oldalt vagy a budapesti Goethe Intézetet (1092 Budapest, Ráday utca 58.)!

forrás: fotopalyazat.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése