Nemzetközi Grafikai Szemle - II. Székelyföldi Grafikai Biennále

Még 2 napig lehet jelentkezni a II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

2012-ben a hagyományt folytatva a szervezők ismét megrendezik a Nemzetközi Grafikai Szemlét. A második kiadás számos újdonsággal szolgál, melyek közül a legfontosabb, hogy a verseny jellegű szemlére online úton kell jelentkezni az alkotásokról készült digitális reprodukciókkal. A II. Székelyföldi Grafikai Biennálén két fő pályázati kategória van: hagyományos grafika és kísérleti grafika. A hagyományos grafika kategóriában jelentkezni lehet minden hagyományos sokszorosító grafikai eljárással készült alkotással, ami a tradicionális grafika meghatározását kimeríti magas-, mély- és síknyomásban (fa- és linómetszet, aquaforte, aquatinta, mezzotinto, litográfia, szitanyomás stb.). A kísérleti grafika kategóriában bármilyen nem hagyományos sokszorosítógrafika, nyomtatott eljárással készült alkotással (egyedi nyomat, C-print, offset, elektrografika stb.) lehet benevezni. Rajzokkal,pasztellrajzzal, aqvarellel nem lehet pályázni egyik kategóriában sem. Kizáró jellegű feltétel, hogy a benevezett alkotás az utóbbi 5 évben kellett készüljön. A Biennáléra romániai és nemzetközi hivatásos képzőművészek és képzőművészeti egyetemi hallgatók pályázhatnak.

Az előzsűrizésre való jelentkezéshez legkésőbb 2012. március 20. 12:00 óráig kell beküldeni a kitöltött jelentkezési űrlapot, illetve kategóriánként max. 3 művészi alkotásáról készült digitális fényképet (*.tiff vagy *.jpg kiterjesztés, 300 dpi felbontásban) a grafikaiszemle@yahoo.com vagy a grafikaiszemle@grafikaiszemle.ro drótposta címre. A jelentkezési űrlap, illetve más hasznos információk megtalálhatóak a Biennále honlapján: www.grafikaiszemle.ro


A Székelyföldi Grafikai Biennálét azzal a céllal indították útnak két évvel ezelőtt a szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja és Kovászna Megyei Művelődési Központja, hogy népszerűsítsék és támogassák a térség kortárs grafikai törekvéseit, és lehetőséget adjanak a kortárs grafikusművészeknek a nagyközönség előtt való bemutatkozásra. Az a tény, hogy az első Biennáléra 11 országból 283 képzőművész küldött be 693 alkotást egyértelműen jelzi a rendezvény szükségszerűségét.

A Biennále fődíját ezúttal is a Vegyépszer Zrt. ajánlotta fel 2.000 Euró értékben. A fődíj mellett Hargita, Kovászna  és Maros megyék szintén felajánlottak egy-egy 1.000 Eurós különdíjat. A Biennále fővédnöke Kelemen Hunor, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése