Express Yourself Pályázat! - Haiku kicsit másképp

A PlayIT! és Holdfénycon játékoktól, jelmezektől, sci-fitől, fantasytől, és a kikapcsolódásnak még ki tudja hány formájától hemzsegő forgatagába idén új színeket viszünk. Ezen színek egyik komolyabb árnyalata lesz az a helyben nevezős haiku verseny, melyre bárki nevezhet majd, aki érez magában némi alkotói, és megnyilatkozási készséget!

És hogy mi is az a haiku?

Sokaknak, főleg a Japán kultúra szerelmeseinek, tisztelőinek, nem új a kifejezés, de azok számára, akiket még nem ragadott magával ez a színes, távoli kultúra, adok egy kis támpontot, amit feltétlenül tudni kell, ha nevezésre adod a fejed.

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes műfaja/versformája, nagyon rövid, mindössze három sorból álló költemény, mely sorok kötötten 5, 7 és 5 morásak, vagyis szótagosak, a sorvégek rímelhetnek is, de ez nem megkötés. Erősen kötődik a természethez, általában az első sor egy természeti képhez kapcsolódik, mely egy alapigazságba, vagy egy hangulati képbe torkollik, de ebben is van szabadsága az alkotónak.

Nagyon röviden ennyit a haikuról, és hogy miért nem árulunk el többet róla, annak oka van. A helybennevezős verseny ugyanis egy előadással összekötött komplex program része, mely előadás témája épp a haiku, és annak napjainkban való tovább élése, átértelmeződése lesz, kicsit rendhagyó módon, kicsit színesebben, és szabadabban, mint egy magyar óra keretein belül.

Várunk Titeket a PlayIT! és Holdfényconon, 2012. április 7-én!



A nevezésről

Mint már az elején említettük, helybennevezős versenyről van szó, így bárki jelentkezhet, aki részt vesz a PlayIT! és Holdfényconon, és leadja nevét az előadást, és a versenyt tartó embernek. A rendezvény programjában fel lesz tüntetve a haiku verseny helye, és ideje, úgyhogy nem is lesz más dolgotok, mint a megadott időben odamenni, csupa fülnek, majd csupa kreativitásnak lenni, és a végén jelentkezni a versenyre, melynek győztesét/győzteseit értékes ajándékokkal díjazzuk.

Sokatokban megfogalmazódhatott a kérdés, hogy ez szép, és jó, de mi lesz a téma, vagy a megkötés? Nos, ez természetesen a verseny napjáig titok, hisz kell egy kis izgalom, de abban biztosak lehettek, hogy rendhagyó verseny lesz, egy új és modern oldalát ragadjuk meg ennek a 7. században létrejött műfajnak!

Várunk Titeket a PlayIT! és Holdfényconon, 2012. április 7-én!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése