[un]restricted access - elhagyott katonai területekből köztereket!

Számtalan használaton kívüli katonai létesítmény található szerte a világon - a dicsőség, a büszkeség, a fájdalom és az erőszak örök lenyomataiként. Ezek az elhagyott építmények, kiterjedt szellemvárosok - zárványként - szomszédságokat választanak el és közösségeket szakítanak ketté. Az Architecture for Humanity által kétévente meghirdetett Open Architecture Challenge 2011 pályázatának témája ezúttal az elhagyott katonai területek újjáélesztése civil használatra.
 
Jelentkezési határidő: 2012. március 31.
Beadási határidő: 2012. május 1.


Helyszín, feladat
A helyszínválasztás kötetlen, a jelentkezők saját országukban vagy a közelben kereshetnek alkalmas területet, amelyre fejlesztési koncepciót kell készíteniük. Ötlet hiányában az Architecture for Humanity által javasolt helyszínekből lehet választani. A jelentkezőknek maguknak kell beszerezniük a kiszemelt terület meglátogatásához szükséges engedélyeket.

Részvétel, jelentkezés
A pályázat nyitott, mindenki részt vehet rajta végzettségtől, beosztástól, nemtől, fajtól, nemzetiségtől és kortól függetlenül. A részvételhez nem szükséges a nyilvántartott építész vagy tájépítész státusz sem. A pályaműveket egyénileg vagy csapatban lehet elkészíteni. Egy jelentkező több tervet is beadhat, de mindegyikhez külön nevezési díjat kell fizetnie. Csapatok esetén egy regisztrált személy csapatvezetőként tartja a kapcsolatot a kiírókkal és biztosítja az információk megfelelő átadását a tagok felé. A részvételhez regisztráció szükséges az Open Architecture Network weboldalán.

 A nevezési díj befizetése után a rendszer a jelentkezőt átirányítja a Worldchanging pályázati oldalára, ahonnan a verseny szabályzata, a kiírás és minden háttér-információ elérhető. A regisztráció után a jelentkezők egy megerősítő email-t kapnak, amely tartalmazza egyéni kódjukat és a Wordchanging belépési oldalára mutató linket.

Időpontok
Regisztráció kezdete: 2011. október 18.
Regisztráció vége: 2012. március 31., 11:59 pm (PST)
Beküldési határidő: 2012. május 1., 11:59 pm (PST)

Nevezési díjak
Szakemberek: $50 USD benyújtott pályaművenként
Diákok: $25 USD benyújtott pályaművenként
Fejlődő országok szakemberei: $0 USD

Benyújtandó munkarészek
A pályázati anyagot digitális formában kell feltölteni a résztvevőknek a belépési weboldalon keresztül. Feltöltés után az anyagok a nevezési határidő végéig módosíthatók. A benyújtott pályaműnek az alábbi részeket kell tartalmaznia:
  • a projekt szöveges bemutatása (kötelező), minimum 200 szóban
  • 24"x36" méretű tabló, min. 200 dpi felbontással (kötelező), a koncepció érthető megfogalmazásával, a fenntarthatóság és az alkalmazott anyagok megnevezésével oly módon, hogy összefoglaló képként mutassa be a teljes tervet.
  • alaprajzok (kötelező)
  • homlokzatok (kötelező)
  • CAD fájl (kötelező - Sketchup modell fájl erősen ajánlott!), síkbeli rajz esetén .DWG vagy .DXF kiterjesztéssel, térbeli modell esetén .SKP kiterjesztésű fájlt lehet feltölteni.
  • látványképek, illusztrációk, videók, animációk - tetszés szerint. A képeket 3000 x 2000 pixel méretben, 200 dpi felbontással, JPEG, PNG vagy GIF formátumban kell feltölteni.
Kiállítás, publikáció
A verseny eredményét az interneten és a nyomtatott sajtóban, valamint egyéb módokon teszik közzé. Az OpenArchitecture Network és a Worldchanging weboldalán az összes beérkezett pályamű megtekinthető. A pályázat szervezői a kiválasztott és díjazott munkákat kiállítják, valamint szerzőiket fizikai modell építésére és nyomtatott kiállítási tabló elkészítésére kérik fel.

Díjak
A kiosztható díjak összege a beérkezett nevezésektől függ. Minél többen regisztrálnak, annál több pénz gyűlik össze, így egyre nő a díjazásra fordítható összeg.
A díjazott projektek készítőinek el kell fogadniuk az alábbi kikötéseket:
  • fizikai modellt kell építeniük elképzelésük térbeli bemutatására,
  • a közösséget és más kedvezményezetteket be kell vonni a tervezési folyamatba,
  • támogatni és ajánlani kell a helyi anyagok és helyi munkaerő használatát, ahol lehetséges,
  • támogatni kell a fenntartható és környezetbarát technológiák alkalmazását.
A kiválasztás szempontjai
  • a terv eredetisége
  • a kiírásban foglalt célok megvalósítása
  • a helyszínhez és a környezet összefüggéseihez való igazodás
  • a bemutatott anyag érthetősége
Az Architecture for Humanity nonprofit szervezetet 1999-ben alapították, jelenleg mintegy 40.000 szakembert fog össze, akik tervekkel, építkezéssel, fejlesztéssel segítenek azoknak a közösségeknek, akiknek erre igen nagy szükségük van.

További információk a pályázatról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése