EUROPAN 12 Építészeti, Városépítészeti, Tájépítészeti Pályázat

EUROPAN 12 Építészeti, Városépítészeti, Tájépítészeti Pályázat– Zugló, Rákos -patak és 50 további európai helyszín.

Az EUROPAN Magyarországi Titkársága és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft az EUROPAN nemzetközi szervezetével közösen Magyarországon is meghirdeti az EUROPAN 12 pályázatot.
A magyarországi tervezési helyszín Zugló, Rákos-patak.


A tervpályázatok beadása: 2013. június 28-ig


Az EUROPAN Nemzetközi Építészeti, Városépítészeti és Tájépítészeti Pályázat a fiatal – 40 év alatti – építészek, városépítészek, tájtervezők legnagyobb európai seregszemléje, mely jelentős számban építészeti megbízásokhoz vezet.

Az EUROPAN célja az, hogy támogassa Európa fiatal építészeit, várostervezőit és tájépítészeit abban, hogy módjuk legyen elképzeléseik megvalósítására olyan stratégiai területeken, amelyeket önkormányzatok, illetve különféle, a programmal kapcsolatba kerülő fejlesztő cégek jelölnek ki városainkban. A tervpályázat célja ugyanakkor az is, hogy kapcsolatot eremtsen az építészeti és városépítészeti léptékek között, melynek megfelelően külön munkarészekben kell foglalkozni a
városi kontextus értelmezésével és az építészeti beavatkozás környezetével is.

Az EUROPAN 12 tervpályázat keretében, az európai és köztük a magyar fiatal építészek, 16 ország 51 helyszínére – Magyarországon az zuglói Rákos -patak területére – pályázhatnak azonos feltételek (regisztrációs díj, beadási határidők, díjazás stb.) mellett.

Az EUROPAN 12 tematikája az európai városok szöveteinek ellenálló- és alkalmazkodóképességének kérdését járja körül, illetve azt vizsgálja, hogy milyen városi folyamatok vezethetnek az egyes területek fenntarthatósági potenciáljának növekedéséhez.

A pályázat lebonyolítója: EUROPAN Magyarország Titkárság, illetve EUROPAN nemzeti titkárságok.

Regisztrációs díj: 150 Euro, mely az EUROPAN 12 honlapon (www.europan-europe.eu) történő regisztrálás után fizetendő.

A tervpályázatok beadása: 2013. június 28-ig, digitális formában az EUROPAN központ szerverére feltöltve
Eredményhirdetés: 2013. december 13.
A kérdések benyújtásának határideje: 2013. május 17.
A pályázati regisztráció zárása: 2013. június 28.

Díjazás: Tervpályázati helyszínenként legalább egy első díj és egy megvétel kerül kiadásra, melyek díjazása egységesen minden helyszínre a következő:

1. díj: 12 000 Euro, Megvétel: 6 000 Euro

Zsűri: Az egyes helyszínekre készített terveket a Nemzeti Bizottságok által összeállított 7 tagú nemzetközi zsűrik értékelik.
Az zuglói helyszínre készült terveket értékelő nemzetközi zsűri magyar tagja Balogh Péter István PhD, a Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtértervezési Tanszékének egyetemi docense.

Az EUROPAN 12 magyarországi helyszíne a Budapest XIV. kerületében található, Rákos-patak menti zöldfelületi sáv.
A pályázat célja a lokális közterületi beavatkozások mellett, egy kerületi léptékű beavatkozási stratégia megalkotása is, melynek segítségével olyan turisztikai célpontokat, közfunkciókat is összekötő ökologikus zöldfolyosó jöhet létre, ami a meglévő városi szövetet megújítását is elősegíti.

A pályázaton induló csapatok vezetője építész, tájépítész és várostervező is lehet, de minden csapatnak legalább egy építész taggal is kell rendelkeznie.

Helyszíni bejárás Zuglóban: április 27. szombat, 10.00. (a találkozó pontos helye a
www.europan-hungary.hu honlapon megtekinthető). A bejárásra szívesen látunk minden a pályázat iránt érdeklődő magyar és külföldi építészt, akár a regisztráció előtt is!

További információk az alábbi honlapokon:
EUROPAN Magyarország – www.europan-hungary.hu
EUROPAN Europe – www.europan-europe.eu
valamint az EUROPAN Magyarország Nemzeti Koordinátoránál:

Szabó Árpád DLA – europan12@czsz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése