Urbánus folklór

Saját önazonosságunk nem csak az egyén szintjén fontos, hanem kollektív tudatunk is igényli a megkülönböztetést. A lokális hagyományok megtartása egyre nehezebb a gazdasági értelemben föderalizálódó Európa közepén. Közös hajónk azonban nem úszik lassabban, ha ki-ki a maga evezője mellett a számára kedves motívumokkal díszíti a saját kabinját.

Az univerzális és haladó tervezőgrafikai trendek is gazdagíthatók a lokális hagyomány formáival. De mielőtt használjuk, meg is kell értenünk a hagyományt. Az új helyzetben értelmeznünk is kell mindazt, ami az érzékek szintjén ránk maradt. Praktikus célt csak akkor szolgálhat a forma, ha tudjuk, miért kevésbé jó nélküle.


A magyar képi folklór hagyományunk része. Megőrzését nem csak passzív bemutatása, hanem a mai aktív vizuális kommunikáció részeként való alkalmazása is jelentheti.

Téves, sokszor torz vagy közhelyes sztereotípiáktól megszabadulva lehetséges valódi, értékes és élő kapcsolatot létrehozni a múlttal, ellensúlyozva ezzel a manapság divatos kollektív felejtés dominanciáját.

Pályázati határidő: 2012. szeptember 14.

Részvételi feltételek:
A pályázaton 18. életévüket betöltött természetes személyek, illetve jogi személyek vehetnek részt.

A pályázaton való részvétel ingyenes. Mód van csoportos pályázat benyújtására is, de egy pályázó csak egy csoportos pályázatban vehet részt.

A pályázaton való részvétel egyben nyilatkozat is a pályázó részéről, hogy

1: a beadott alkotás saját munkája, és más szerzői, vagy személyiségi jogait nem érinti, illetve, hogy
2: a beadott művet, ha ez az alkotás erre a pályázatra készül, az alkotó nem publikálja sem online, sem offline felületen a kiállítás időtartama előtt. A pályázaton való részvétel automatikusan a pályázati feltételek elfogadását jelenti. Jogorvoslatnak helye nincs.

Beadható művek:
Minden olyan munkával részt lehet venni a pályázaton, amely képi és/vagy verbális utalással kötődik a címhez. Bármilyen tervezőgrafikai műfajban készült munkával lehet pályázni. Csak nyomtatott anyagokat várunk, printen, kiállítható állapotban, kasírozás nélkül. Tárgyakat és egyéb installációkat nem lehet leadni (!). Beadható méret 70 × 100 cm.

Egy pályázó maximum 5 darab pályaművel nevezhet. Minden pályázati anyag mellé, CD -n vagy DVD -n mellékelni kell a beadott művek digitális reprodukcióit, A/4-es méretű, 300 dpi-s, CMYK tif vagy eps formátumban (nem pdf!), valamint a nevezési lap *-gal jelölt részeit rich text formátumban.


Pályázati anyagok beadása:
Minden pályázati anyaghoz mellékelni kell egy nevezési lapot is. A nevezési lapot hiánytalanul kitöltve az alkotás hátoldalára kell ragasztani, úgy, hogy az a szállítás során ne válhasson le. A pályázati anyagokat szeptemberben, munkanapokon 12–15 óra között, személyesen vagy postán lehet eljuttatni a MATT által megbízott stúdió irodájába.

Cím: Anagraphic, 1012 Budapest, Attila út 105. A pályázati anyagokat gondosan becsomagolva kérjük leadni. A MATT a legnagyobb gonddal jár el az alkotások védelmében, de a szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállal. A csomagoláson kérjük jól láthatóan feltüntetni:
"Urbánus folklór".

pályázat elbírálása és a zsűri:
A pályázati anyagokat a MATT által delegált szakmai zsűri fogja minősíteni. A zsűri által a legjobbnak ítélt munka alkotója a MATT szakmai díját veheti át. A legkiemelkedőbb 50 alkotásból nagyszabású kiállítás nyílik a G raphifest keretében, a Design Terminálban. A kiállításhoz kapcsolódóan a MATT katalógust jelentet meg a kiállítás anyagából. A zsűri tagjai:
Ducki Krzysztof - a zsűri elnöke, Balás Benedek, Baráth Dávid, dr. Granasztói Péter, Jancsó Áron, Kismarty-Lechner Balázs és Szabó Andrea.

Kiállítás:
Az Urbánus folklór című kiállítás 2012 novemberében
nyílik a Design Terminálban (V. kerület, Erzsébet tér). A kiállítás megnyitója a Graphifest rendezvénysorozat részeként, az Aranyrajzszög kiállítással és díjátadással együtt kerül megrendezésre.

Szakmai előadások:
A Graphifest keretén belül a MATT a kiállítás témájához kapcsolódóan szakmai előadásokat is rendez. Az előadások időpontjai és részletei később kerülnek a nyilvánosság elé. A részvétel ingyenes, az előadások magyar nyelven zajlanak.

A pályázati anyagok beadási határideje: 2012. 09. 14.

További információ: http://www.matt.org.hu

forrás: pafi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése