Esterházy Művészeti Díj

Ismételten meghirdetésre kerül az Esterházy Művészeti Díj "sponsored by UNIQA"


A 2009-ben megalapított és akkor először kiadott Művészeti-díjjal kortárs, fiatal festőket kívánnak támogatni és elindítani pályafutásukat - mondta el az MTI-nek a nyolc tagú nemzetközi zsűri elnöke, Hegyi Lóránd, a Saint-Étienne-i Modern Művészeti Múzeum főigazgatója. Az 5000 eurós díjjal kétévente - a bíráló bizottság döntése nyomán - két, vagy három 40 év alatti magyar művészt támogatnak.
 
Jelentkezési időszak: 2011. május 15.- szeptember 30.

A DÍJ

Az Esterházy Magánalapítvány gazdag gyűjteménye az Esterházy hercegek több mint 400 éves gyűjtői szenvedélyén alapszik és egyben bizonyítékául szolgál a család mecénási tevékenységének. Az Esterházy Magánalapítvány feladata, hogy ezt a mind minőségében, mind pedig méretében jelentős gyűjteményt a gondos gazda felelősségével kezelje.
Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Alapítvány 2004 óta kelet-középeurópai kortárs művészek munkáival bővíti gyűjteményét. Támogatási stratégiájában elsősorban fiatal, tehetséges művészek felkarolására, valamint előremutató kulturális események támogatására helyezi a hangsúlyt.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díjjal "sponsored by Uniqa" a kortárs festészet műfajában alkotó, fiatal, tehetséges művészek támogatása és pályafutásukon való elindítása a cél. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 40. év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.


A PÁLYÁZÁS MÓDJA ÉS FELTÉTELEI

Pályázni 2011. május 15-től szeptember 30-ig, kizárólag on-line, a http://www.esterhazy-muveszeti-dij.hu internetes oldalon lehet, ahol az érdeklődők a pontos pályázási feltételeket is olvashatják. A kiválasztási folyamat két lépcsőben történik. Az előzsűrizés keretében a független zsűri az on-line pályázatok alapján kiválaszt maximum 20 továbbjutót. A második fordulóba jutottak 2011. október 17-étől kezdődően írásos kiértesítést kapnak a továbbjutásukról, valamint az eredeti művek beadásának helyszínéről, és a leadás pontos feltételeiről. A beadott pályaművek végső zsűrizésére 2011. november 1-jén, Budapesten kerül sor. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás 2011. november 17-én, a Szépművészeti Múzeum tereiben, az Esterházy gyűjtemény régi mestereinek társaságában megrendezett kiállításon történik.

"Az Esterházy Díj odaítélésében elsősorban a szakmai színvonal, a művészi tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége játszik döntő szerepet." - Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke

A FÜGGETLEN SZAKMAI ZSŰRI TAGJAI

A zsűri elnöke, Dr. Hegyi Lóránd, a Musée D'Art Moderne de Saint-Étienne főigazgatója, az Esterházy Contemporary Program Central Europe Revisited kiállítássorozatának főkurátora a zsűri további tagjai:   
Dr. Alexander Tolnay, független kurátor, 1995-2008-ig a Berlini Kunstverein igazgatója,
Niklai Judit, kurátor, a Blood Mountain Alapítvány alapítója és igazgatója,
Tijana Stepanovic, esztéta, kurátor, műkritikus, az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője,
Fenyvesi Áron, független kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője,
Rieder Gábor, független kurátor, műkritikus,
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
Othmar Michl, a díj szponzora, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

HATÁRIDŐK:
- május 15.- szeptember 30.: on-line jelentkezés,
- október 17.: a továbbjutó művészek kiválasztása,
- október 27-28.: az eredeti művek leadása,
- november 1.: az Esterházy Művészeti Díj Magyarország "sponsored by UNIQA" végső zsűrizése,
- november 17.: díjátadó ünnepség,
- november 17.- december 4.: a második fordulós művek kiállítása.

A DÍJ TÁMOGATÓJA - STRATÉGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ UNIQA BIZTOSÍTÓVAL

Az Esterházy Magánalapítvány nagy örömére már a díj megalapításakor sikerült megnyerni az Uniqa Biztosítót a díj támogatójaként. Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az Uniqa, Ausztria legnagyobb Biztosító társaságaként, ebben a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is.

ESTERHÁZY CONTEMPORARY

"A múltra csak a jelenből tudunk visszatekintetni. Az Esterházy Magánalapítvány modern gazdasági és kulturális vállalkozás, hosszú történettel a háta mögött" - mondta Ottrubay István vezérigazgató.

Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékeknek, kastélyoknak és váraknak, valamint az azokban található gyűjteményeknek köszönhetően Ausztria egyik legfontosabb magánkézben lévő kulturális intézményévé vált.
A magánalapítvány feladata, hogy megőrizze, feldolgozza és a közönség számára hozzáférhetővé tegye a kulturális örökséget. A térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában.
Földrajzi helyzetének és az ebből adódó közép-európai hagyományoknak köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány manapság is hidat képez Kelet és Nyugat között.
A kortárs művészet támogatása az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. Az Esterházy Alapítványok ezért évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával, támogatják a kortárs művészetet.
Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az ESTERHÁZY CONTEMPORARY a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik - bár maguk mögött tudhatják első sikereiket - a nemzetközi porondon még nem ismertek.
Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY célja, hogy a térség kortárs művészeti törekvéseit, valamint a művészek esztétikai irányultságát rendszerezetten bemutassa, gyűjtse, és lehetőséget adjon a vélemény- és tapasztalatcserére.
A fenti törekvések megvalósítását az ESTERHÁZY CONTEMPORARY négy elemre támaszkodva képzeli el:
- a Central Europe Revisited kiállítás-sorozat megrendezése,
- az UNIQA által szponzorált Esterházy Művészeti Díj odaítélése,
- az alapítvány régi gyűjteményeire reflektáló kortárs művészeti projektek támogatása,
- kelet-európai kortárs művészeti gyűjtemény létrehozása.
Az Esterházy Contemporaty Program legfrissebb híre, hogy három szobrot vásárol meg a Szépművészeti Múzeum által rendezett Art on Lake kiállítás alkotásaiból. A kiállítás végeztével Kristof Kintera "Paradise Now" c. műve Fraknó várának dísztermében, Jiri David "Cane for Blind" c. műve a kismartoni kastélyparkban, míg Kelemen Zénó "Saját vonal" c. alkotása az Esterházy-kastély kerti termében kerül elhelyezésre.

Presseinformation:
Mag. (FH) Barbara Wagner-Gmeiner Schneider Erika
Esterházy Privatstiftung Esterházy Magánalapítvány,
Magyarország
7000 Eisenstadt, Esterházyplatz 5 +3630 9220 569
Tel. 02682/63004-410
Fax 02682/63004-499
Mail: b.wagner-gmeiner@esterhazy.at schneidererika@t-email.hu http://www.esterhazy.at



.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése