Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál

Ismét megrendezik Magyarkanizsán (Szerbia) a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivált 2013. augusztus 2. és 4. között. 

A rendezvényre olyan amatőr és professzionális filmkészítők jelentkezését várják, akik a Kárpát-medence és a világ természeti értékeink bemutatását, valamint környezetünk védelmét szolgáló filmeket készítenek.

Pályázati határidő: 2013. június 15.

1. Kiíró szervezetekA szegedi székhelyű Kétágú Hegy Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület és a magyarkanizsai Cinema Filmműhely (Filmska radionica "Cinema") pénzdíjas pályázatot hirdet amatőr és professzionális filmkészítők számára, a 2013. évi Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon történő részvételre.

2. A pályázat céljaA vajdasági Magyarkanizsán (Kanjiža) minden év augusztusában megrendezésre kerülő nemzetközi természetfilm-fesztivál alapvető célja, hogy bemutatkozási lehetőséget és egyúttal szakmai fórumot is biztosítson mindazon magyar nyelvű, a Kárpát-medencében élő amatőr és professzionális filmkészítő számára, akik a Kárpát-medence és a világ természeti értékeink bemutatását, valamint környezetünk védelmét a filmművészet eszközeivel kívánják szolgálni, és műveikkel hozzájárulnak a jövőorientált környezet- és természetbarát gondolkodásmód terjesztéséhez.

3. Műfaji kötöttségekTermészetfilmnek tekintenek a kiírók minden olyan ismeretterjesztő filmet, melynek központi témája az élő és élettelen természet, valamint a természet és környezetünk védelme.

A kiírók az alábbi szempontok alapján várják a nevezéseket:Nevezni lehet bármely, a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál versenyprogramjában eddig még nem szerepelt:
a) egy bizonyos fajt vagy társulást, tágabb életközösség életét, élőhelyét, viselkedési szokásait bemutató művel, maximum 55 perces időtartamban
b) a világ valamely kisebb vagy nagyobb, tájképileg összefüggő, jellegzetes természeti táját, tájrészletét bemutató alkotásokkal, maximum 55 perces időtartamban.
c) valamely természeti vonatkozású, könnyed vagy absztrakt hangvételű kisfilmmel, maximum 15 perces időtartamban.
d) a vadászat kulturális, természeti és etikai vonatkozásait bemutató művel, maximum 55 perces időtartamban.
e) környezetvédelmi vonatkozású, vagy az emberi életmóddal kapcsolatos alkotással, valamint az ún. zöld sportokat (sziklamászás, barlangászat stb.) bemutató filmekkel, maximum 55 perces időtartamban.

Figyelem! A játékidő túllépése - különösen nagyszámú nevezés esetén - a pályázat automatikus kizárásával járhat!

4. A nevezés technikai feltételeiNevezni elektronikus formában VAGY postai úton egyaránt lehetséges!

A) Az elektronikus formában történő nevezés feltétele:
1. A rendezvény honlapjáról letölthető nevezési lap (word dokumentum) pontos kitöltése, és a nevezési határidő lejártáig (2013. június 15., 24:00 óra) történő eljuttatása a naturfilmfest@gmail.com címre.
2. A pályamű feltöltése valamely, a pályázó által preferált ftp-szerverre, a hozzáférési link megadásával, az alábbi technikai paraméterek figyelembe vételével:
a) Standard Definition (SD) digitális felvételi formátumok (Professional DV, miniDV, Digital8, DVCAM stb.) esetében lehetőség szerint MPEG-2 PAL DV tömörítéssel.
b) High Definition (HD) digitális felvételi formátumok (HDV 720p, HDV 1080i és egyéb HD) esetében lehetőség szerint MPEG-4 H.264 (MPEG-4 AVC) tömörítéssel.
B) Postán keresztül nevezni pontosan kitöltött nevezési lappal és a nevezési laphoz mellékelt, az eredeti művet bemutató DVD-R, DVD+R vagy DVD+R DL lemezzel lehet, az alábbi technikai paraméterek figyelembe vételével:
a) Standard Definition (SD) digitális felvételi formátumok (Professional DV, miniDV, Digital8, DVCAM stb.) esetében lehetőség szerint MPEG-2 PAL DV tömörítéssel.
b) High Definition (HD) digitális felvételi formátumok (HDV 720p, HDV 1080i és egyéb HD) esetében lehetőség szerint MPEG-4 H.264 (MPEG-4 AVC) tömörítéssel.

Figyelem! Postai úton történő nevezés esetén kérjük a kitöltött nevezési lapot elektronikusan is eljuttatni a naturfilmfest@gmail.com címre, és ide várjuk a nevezésekhez kapcsolódó fotókat is, melyekkel az egyes filmeket a programfüzetünkben illusztrálhatjuk.

A nevezési lapok letölthetők a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál hivatalos honlapjáról, a http://www.csodakut.eu website-ról, a Fesztivál menüpont Pályázati felhívás almenüpontjára kattintva.

5. Nevezési díj nincs!
6. Nevezési határidő: 2013. június 15.
7. A pályaművek fogadásaBeküldhető alkotások száma: legfeljebb 3. (Elektronikus nevezés esetén minden egyes alkotást külön file-ba feltöltve, postai úton történő nevezés esetén külön DVD-lemezen, és mindkét esetben külön-külön kitöltött nevezési lap csatolásával együtt kérjük beküldeni!)

A postai úton történő nevezéseket kérjük a Cinema Filmműhely címre eljuttatni:
Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál
Cnesa OMI/Cinema Filmműhely
Fő tér 9.
24420 Magyarkanizsa/Kanjiža
Serbia
A 2013. augusztus 2-a és 4-e között Magyarkanizsán megrendezésre kerülő versenyben 5 fős szakmai zsűri értékeli a beérkezett pályaműveket. Az amatőr és professzionális alkotók külön versenyeznek! A szervezők fenntartják a jogot a beérkezett pályaművek előválogatására, amennyiben az - tartalmi vagy technikai okok miatt - indokolt.

8. Pénzdíjak felosztásaA fesztivál zárónapján egy fődíj, valamint egy-egy professzionális és amatőr kategóriadíj kerül kiosztásra, összesen bruttó 4500 euró értékben, pénzjutalom formájában, az alábbi megoszlás szerint:
1. A fesztivál fődíja - 1000 euró
2. A legjobb operatőri munka - profi 500/amatőr 300 euró
3. A legjobb szöveg (narráció) - profi 500/amatőr 300 euró
4. A legjobb utómunka - profi 500/amatőr 300 euró
5. A legjobb rövidfilm (max. 15 perc) - profi 300/amatőr 200 euró
6. A zsűri különdíjai - 3 x 150 euró
7. Közönségdíj - 150 euró

A kiosztásra kerülő pénzdíjak minden esetben a rendezőt illetik.

Bővebb felvilágosítás: Csabai Ferenc projektmenedzsernél. Telefon: 06-70/267-9684, e-mail: naturfilmfest@gmail.com

forrás: pafi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése