Project Space 2012 „Activating urban voids” – ötletpályázat

A Project Space 2012 „ACTIVATING URBAN VOIDS” sorozata központi témának az európai városok urbánus űrjének kitöltését, a használaton kívüli területek aktiválását választotta, és a lehetséges megközelítésekről kíván eszmecserét folytatni. Városaink ki- és átalakítása a legfontosabb tevékenységek közé tartozik, különösen a fiatal európai építészek és urbanisták számára.

Rengeteg elhagyatott terület található városainkon belül, ami alkalmas lenne a lakosok különböző szabadidős tevékenységének befogadására. Hogyan lehetne ezeket bevonni a városrendezési folyamatokba?

A Project Space 2012 sorozat ezért azt kívánja feltárni, mi módon kezdeményezhetik az építészek és urbanisták új városi stratégiák kidolgozását a lakosság, nem-állami szervezetek, magánberuházók és helyi politikusok bevonásával.

Pályázati határidő: 2012. június 30.


Szemlélet

A Project Space „ACTIVATING URBAN VOIDS” bepillantást akar nyerni abba, hogyan tudnak az építészek és várostervezők a folyamatban lévő közösségi tervezésekben együttműködni, különösen, mikor a városon belüli elhanyagolt területekről van szó.

A tapasztalatok cseréje, illetve a hasonló városi helyzetekre, társadalmi szerkezetekre és politikai körülményekre a különböző európai országokban eltérő szemlélettel adott válaszok adják majd a 2012-ben tartott vita- és eseménysorozat alapját.

A Project Space 2012 ötletpályázat helyszínei a következő városok:
Amszterdam
Mannheim

Megvalósítás

A Project Space 2012 „ACTIVATING URBAN VOIDS” sorozat a helyi wondeland csapatok segítségével alakul ki, és felfogható egyfajta laboratóriumként, ahol az ötletek szabad teret kapnak, a kísérleti stratégiákat tesztelik, az új metódusokat gyakorlatba ültetik, illetve a jövő-orientált megoldásokat és víziókat bemutatják.

A 2-3 győztes csapat lehetőséget kap arra, hogy három napig a Project Space Városban dolgozzon, ezen kívül részt vehet:

Előadásokon
: nyílt előadások, melyeket a wonderland csapatok, illetve az építészet, várostervezés, dizájn, művészetek, közigazgatás, politika és egyéb, a témába vágó terület képviselői tartanak.

Workshopokon
: a konkrét városi szituációkról és a tervezési területről szóló többnapos kreatív workshopok az új stratégiák kidolgozásának érdekében, a helyi lakosok és a területi intézmények bevonásával.

Városnézésen
: vezetett városnéző túrák a helyi szakértők (közigazgatás, építészek, tervezők és lakosok) részvételével.

Eseményeken
: A csapatok részt vesznek egy városi esemény kidolgozásában, mely a tervezési helyszínt életre kelti.

Dokumentációban és prezentációban
: minden egyes projekt összegzéseként kis kézikönyvet kell összeállítani, ami dokumentálja az eredményeket és a kidolgozott ötleteket.

Határidők


Beadási határidő: 2012. június 30.


Eredményhirdetés: 2012. augusztus
2012. szeptember/október: workshopok Mannheimban (Németország) és Amszterdamban (Hollandia)

Jelentkezés

A Project Space pályázaton való részvételért a következő linken lehet regisztrálni, majd el kell küldeni a jelentkezést e-mailen a competition[at]wonderland.cx címre.

Beadandó anyagok:

– 3 darab DIN_a3 lap
– szöveges leírás (max. 2000 karakter)

A Project Space pályázat győztesét, a 2-3 legérdekesebb ötletet a Wonderland tanácsának tagjaiból és a közreműködő partnerek képviselőiből álló zsűri választja ki.

További információ:
projectspace[at]wondeland.cx

forrás: epiteszforum.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése