GÖDÖLLŐI IRODALMI DÍJ 2013

„Az álmok síkos gyöngyeit
szorítsd, ki únod a valót:
hímezz belőlük
fázó lelkedre gyöngyös takarót.”

(Babits)



 Nevezési határidő: 2013. május 5. 


Gödöllő Város Önkormányzata, a Gödöllői Városi Könyvtár Irodalmi Kerekasztala, az Irka, valamint a Gödöllői Ottlik Kör irodalmi díjat alapított 2013-ban, melynek célja Gödöllő és a gödöllői kistérség tehetséges, pályakezdő irodalmi alkotóinak felkutatása, támogatása, elindítása az írói pályán, valamint elismerésben részesítése. A díj fővédnöke Dr. Nánási Éva Gödöllő címzetes főjegyzője és Dr. Gémesi György polgármester. A díjat évente meghirdetett pályázat keretében neves szakmai zsűri bírálja el.


Fővédnök:

Dr. Gémesi György polgármester és

Dr. Nánási Éva, Gödöllő címzetes főjegyzője

A díj szellemisége minden évben Gödöllő város tematikus évéhez kapcsolódik, így idén a Szecesszió Évéhez. A huszadik századi irodalomra a szecesszió is rányomta bélyegét. Kedvelt műfajai a mese, a verses dráma, a fantasztikus novella, a lélektani írások, lélekfeltáró, köztes műfajú lírai vers, dal, haiku, tájleíró költemény. Eszköztára: a különleges hatású jelzők, illúzió és természetélmény, az ornamentika, az indázó mondatszerkezet, a dekorativitás, a metafora és szinesztézia. Az összművészet, a több művészeti ág találkozási pontján születő műalkotás is szecessziós jelenség, életérzése a groteszktől a dekadenciáig terjed.

A kiírók ezért a 2013-as Gödöllői Irodalmi Díjra olyan pályázatokat várnak, melyek műfajban és/vagy írói eszközökben a szecesszió irodalmi emlékeit elevenítik meg a fentiek értelmében.

Pályázni két kategóriában lehet:


- vers (dal, haiku, prózaköltemény, elégia, stb.)

- próza (mese, novella, elbeszélés)

A pályázatra még nem publikált írásokat várunk. Egy pályázó maximum kettő verset és egy prózai írást küldhet be.

Versnél terjedelmi korlát nincs, prózánál maximum 15 ezer karakter (szóközökkel együtt).
A pályázatra a jelentkező csakis és kizárólag saját szellemi tulajdonát képező művet küldjön be. Kérjük a pályázókat, hogy ha máshonnét vesznek át szöveget/szövegrészletet (akár csak néhány szót is), akkor mindig pontosan tüntessék fel az átvétel tényét.

A pályázat jeligés.

Nevezési díj: nincs

Nevezési alsó korhatár: 16 év

Kérjük a pályaműveket elektronikus és nyomtatott formában is küldjék el:

Elektronikusan az irodalmidij@gvkik.hu email címre. A küldemény tárgyába írják be: Gödöllői Irodalmi Díj 2013.

Postai cím: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, 2100 Gödöllő, Dózsa Gy. út 8. A borítékra írják rá: Gödöllői Irodalmi Díj.

A pályaművekre csak a jeligét írják rá és a kategóriát. Kézírásos pályaműveket nem fogadunk el. Kérjük, a pályaművekre NE írjanak személyes adatot!

A pályázathoz külön, zárt borítékban (emailben külön word dokumentumban) csatoljanak egy dokumentumot is az alábbi adatokkal:

- jelige, név, életkor, kategória

- lakcím

- telefonszám, emailcím

- bemutatkozás

A jelentkezőktől egy pár soros bemutatkozást kérünk, valamint a gödöllői kötődés részletezését, amennyiben nem rendelkezik állandó gödöllői lakhellyel.

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai:

Czigány György, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze

Galántai Zoltán, író, jövőkutató

Kemény István József Attila díjas költő

A pályázat összdíjazása 200 000,- Ft, melyet a zsűri a beérkezett alkotások függvényében oszt meg. A díjazottak ezenkívül emlékplakettben és oklevélben részesülnek.

Nevezési határidő: 2013. május 5.
(postai bélyegző dátuma)



A Gödöllői Irodalmi Díjat 2013. június 1-jén a Könyv Ünnepe Gödöllőn rendezvény keretében adjuk át.



További információ: Istók Anna: 06-70-67-44-199, istoka@gvkik.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése