Koldulás vagy partnerkeresés?

Kétségbevonhatatlan, hogy az oktatásügy mai helyzetében eleve egyfajta függő helyzet jut eszébe mindenkinek, ha a pénzzel rendelkező támogató és a támogatást kérő viszonyára gondol.


Több oka is van, lehet annak, hogy amikor támogatásszerzésre, kérésre, ennek talán leggyakoribb technikájára, a pályázatírásra gondolunk, óhatatlanul a koldulás, a méltatlan és megalázó pénz utáni kuncsorgás jut legtöbbünk eszébe. Még azoknak is meg kell birkózniuk a "nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, ha nem kérem" érzésével, akik az államháztartás, ezen belül az oktatási rendszer elkerülhetetlen talakításának jelenlegi - sokszor kifejezetten aktuálpolitikai az állam önmagában még azokban az országokban is egyre kevésbé képes ellátni a közfeladatokat, ahol a magyarországinál összehasonlíthatatlanul erősebb a gazdaság.


Ahhoz, hogy a dolgok helyükre kerüljenek, hogy az e területen nálunk jobban működő országok példáját követni tudjuk, másfajta megközelítés kívánatos. Tudnunk és tapasztalnunk kell, hogy számosan vannak a magánszférában is, akik a tulajdonukban vagy rendelkezésükben lévő forrásokat velünk azonos célokra kívánják fordítani. Sok oka lehet annak, hogy így cselekednek:


  • azt tartják fontosnak, amit mi, de a végrehajtást nem érzik feladatuknak;
  • valamilyen anyagi megfontolásból, például adóalap-csökkentésből;
  • szeretnék hasznosnak, segítőkésznek érezni magukat; így akarnak népszerűek lenni;
  • egyszerűen ez a feladatuk;
  • nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel stb.


Az ötlettel, szakértelem mel, idővel és munkatársakkal bíró pályázók és a pénzzel, eszközökkel bíró támogatók kapcsolata partneri viszonyt teremt.


A fenti indokok nyilván számosabbak, és egymással is keveredhetnek. A támogatók kocsik azokat (és azokat keresik), akiket érdemesnek, alkalmasnak, felkészültnek éreznek. Megeshet, hogy a támogató számára nem különösebben érdekesek a támogatást kérők elképzelései. Az esetek többségében azonban kifejezetten közösek a célok, így közös az érdek is, hogy megtalálják egymást, és sikeresen együttműködjenek

Szerkesztette: Kalmár Béla szerk.
Forrás: http://adata.hu/_soros/kiadvany.nsf/daac63da410d1454c1256e320071a9a1/b99261833f789730c1256e4400499852?OpenDocument#I.R%C3%89SZ%3A%20A%20T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése