BME Pénzügyek Tanszéke - „Szép, jó vagy érdekes” fotópályázat

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pénzügyek Tanszéke egymillió forint díjalappal fotópályázatot hirdetett hivatásos és amatőr fotográfusok számára „Szép, jó vagy érdekes” címmel, három kategóriában.

Beadás (feltöltés) vége: 2013. október 27. reggel 8 óra
A zsűrizés (zárt, online közvetítéssel) időpontja: 2013. október 29.
Közönségszavazás (on-line): 2013. október 30. - november 15.
Kiállításra kerülő képek nagyfelbontású változatának beadása: 2013. október 31-ig
Kiállítás kezdete: 2013. november 6.
Eredményhirdetés és díjkiosztó: 2013. december 3.




Az első kategória témája a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A kiírók az egyetem külső és belső tereit bemutató épületfotókat vagy a hallgatók mindennapjait megörökítő zsánerképeket várnak. A következő kategória a Témája az egyetem Q épülete. A harmadik kategória a pénzügyeknek és a gazdasági, szokásos sablonokat kerülő vizuális megjelenítése.

Az a tapasztalat, hogy általában a pénzügyekkel, közgazdaságtannal kapcsolatos képi megjelenítések túlságosan sablonosak. A képeken menedzserek ülnek itt ott, szerepel rajtuk maga a pénz, a tőzsde holott ez egy társadalomtudomány. A modern közgazdaságtan megalapozója, Adam Smith morálfilozófus volt, aki az emberek életének megjobbítását tartotta a fontosbnak. Napjaink legolvasottabb közgazdásza, Paul Samuelson is az életfeltételek javítását jelöli meg alapcéljaként. Pénzügyek, számvitel, befektetések vagy gazdaságpolitika, részei a mai társadalmak hétköznapi életének. A társadalmi működés e vetületeit mindennapjainkból kizárni nem lehet életünk részei, törvényeik megismerése elkerülhetetlen, okosabb jobban megértve beengedni ezeket életünkbe.

A kiírók meglepő, újszerű képi megjelenítéseket várnak. Bármilyen témájú fotót, ami alkalmas arra, hogy pénzügyi kérdésekre asszociáljunk. A profiktól a hobbifotósokig bárki nevezhet. A magas pénzdíjak azt hivatottak elérni, hogy kifejezetten művészi alkotások is érkezzenek. Az egyetem néhány száz fotóra számít. A pályázatot a fotoklikk.hu oldal bonyolítja le.
Andor György tanszékvezető, a Pályázat ötletgazdája, arra számít, hogy olyan képek érkeznek, amilyenekre előre nem gondoltak a kiírók. „Lepjenek meg!”


A díjazott képek kiállításon, egyetemi kiadványokban is szerepelnek, egy részükből plakát készül, azokat külön kiállításon láthatja majd a közönség.

A pályaműveket szakértő zsűri értékeli:
A zsűri elnöke:
Kincses Károly, fotómuzeológus
A zsűri tagjai
Lázár Antal, DLA, Kossuth-díjas építész (a BME Q épületének tervezője,
Andor György, PhD, BME Pénzügyek Tanszék vezetője, közgazdász,
Galántai Zoltán, PhD, BME Pénzügyek, gazdaság- és technikatörténész,
Áprili Zoltán, Orlando Stúdió Kft., ügyvezető igazgató,
Szentiváni János, fotográfus,
Hajdú József, fotográfus

A zsűri mindhárom kategóriában egy I., egy II. és egy III. díjat ítélhet oda. A legjobb pályamunkák közönségszavazáson vesznek részt online és a kiállítás helyszínén.

A lebonyolítás menetrendje:
Beadás (feltöltés) vége: 2013. október 27. reggel 8 óra
A zsűrizés (zárt, online közvetítéssel) időpontja: 2013. október 29.
Közönségszavazás (on-line): 2013. október 30. - november 15.
Kiállításra kerülő képek nagyfelbontású változatának beadása: 2013. október 31-ig
Kiállítás kezdete: 2013. november 6.
Eredményhirdetés és díjkiosztó: 2013. december 3.

A BME PT kategóriánként 3-3 díjat oszt ki.

I. díj: bruttó 100 000 Ft
Közönségdíj: bruttó 60 000 Ft
A kiállításra kiválasztott további 25 kép bruttó 12 000 Ft díjban részesül.
A kiállításra kiválasztott képek közönségszavazáson vesznek részt október 30-tól online, a pályázat facebook oldalán (https://www.facebook.com/SzepJoVagyErdekes) és a november 6-án nyíló kiállítás helyszínén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése